Välkommen in i Karls studentbarack

Kritiken har haglat över studentbarackerna på Campus Skellefteå. Men hur är det egentligen att bo där? Studenten Karl Ankert välkomnar Norrans läsare in i sitt hem och berättar om sin upplevelse av att bo där.

Rummet använder Karl främst till vila och studier. Övrig tid tillbringas främst ute med klasskompisar.

Rummet använder Karl främst till vila och studier. Övrig tid tillbringas främst ute med klasskompisar.

Foto: Ebba Andersson

Skellefteå2021-12-17 18:00

I Augusti lämnade Karl Ankert sin hemort Falun för att prova på livet som datorgrafik-student i Skellefteå. Nu har han bott i sitt lilla kryp-in på nio kvadratmeter i snart fyra månader. Det bästa med att studera på Skellefteå campus är gemenskapen, berättar han.

– Jag har en väldigt trevlig klass. Vi är duktiga på att bråka ut varandra från våra små rum för att hitta på saker, som film- och spelkvällar. 

undefined
Karl Ankart flyttade in i sitt rum i Augusti.

Karl Ankert har aldrig sett rummets sparsamma storlek som något större problem.

– Nio kvadrat är faktiskt större än man kan tro på något sätt, men samtidigt väldigt litet. Det är ett konstant ommöblerande i vardagen. Jag brukar förvara mina saker på sängen tills det är dags att gå och lägga sig, för att sedan flytta dem till en stol. Det är fram- och tillbaka hela tiden.

I rummet har Karl en 90-säng, ett skrivbord, en garderob, och ett enklare hyllsystem. Toan, som är två kvadratmeter, har både toalett och dusch. 

undefined
Rummet använder Karl främst till vila och studier. Övrig tid tillbringas främst ute med klasskompisar.

Han har hittat sina egna lösningar för att få plats med sina saker. Ytan under sängen använder han som förvaring av bland annat tvättsäckar och soptunnan flyttas runt där det finns plats. I garderoben pusslar han in så mycket som möjligt för att maximalt nyttja den förvaring som finns. 

– Det är mycket jag skulle vilja ha här inne, som inte får plats. Som en byrå och en stor spegel. Vi får inte sätta upp saker på väggarna, vilket gör att rummet blir väldigt vitt. Jag skulle gärna hänga upp krokar och någon tavla, för att få in mer liv här inne. Men även mer förvaringsmetoder. 

undefined
Karl Ankert bad om att få sätta upp en whiteboard-tavla i köket, för att kunna kommunicera med alla studenter. Den används flitigt av många, inte minst för att uttrycka irritation.

I byggnaden finns två gemensamma utrymmen som kan nyttjas fritt av de som bor i baracken. Tvättstugan, med fyra tvättmaskiner och köket, som består av åtta spisar och tre diskbänkar, delar 44 studenter på. Det har inte har varit helt problemfritt, utan medfört en hel del irritation då många inte tar undan efter sig. 

– Det är mitt största klagomål. Många är väldigt dåliga på att diska och ta ut sopor efter sig. Det blir lätt trångt och stökigt. Vi har en jättetrevlig anslagstavla som vissa brukar skriva arga saker på. Vi försöker hålla det trevligt, men det är trångt. 

undefined
Karl har fått hitta lösningar för att rymma sina saker. Utrymmet under sängen använder han till förvaring.

Lägenheten kostar ungefär 2 000 kronor i månaden och med tanke på den hyran tycker Karl att han får det han betalar för. Men han skulle ändå vilja se lite förbättringsåtgärder. Bland annat har internet slutat fungera under längre perioder, 

– Jag förväntade mig inte att få särskilt mycket mer än så här, det går ju inte att få tag på ett billigare alternativ. Men jag hade ändå hoppats på att inte behöva skicka så mycket brev till support-service som jag har gjort, säger han och tillägger:

– Vårt wifi ganska ostadigt överlag, vi har haft flera hål där det legat ner helt. Vi har nära till skolan och kan gå över dit, men om man blir sjuk är det väldigt jobbigt att inte kunna arbeta hemifrån. Nu ska det förhoppningsvis fixas fram till jul.

undefined
Baracken har två allmänna rum som fritt kan nyttjas av studenterna som bor där.

I det stora hela är han nöjd över sin studentbostad, men det beror inte på själva rummet i sig. Det är mest tack vare det sociala livet de gemensamma barackerna medför. 

– Jag trivs främst för att jag tillbringar väldigt lite tid inne i mitt rum. Jag hittar på mycket med min klass, vi brukar gå på kafé, pubkvällar på studentpuben och det blir också många, långa nätter i datorsalen. Rummet använde jag bara för egentid och sömn. 

Barackerna på campus

I maj kom beskedet att de som bodde i Skebos studentbostäder på Anderstorp skulle lockas över till de nya boendena på Campus med erbjudanden. Tanken med de 220 tillfälliga bostäderna är att studenter ska flytta till dem och frigöra lägenheter på Anderstorp. 

Många studenter har varit kritiska till detta, främst på grund av rummens storlek på 7 kvadratmeter och ytterligare två kvadratmeter för badrummen. I Augusti flyttade de första studenterna in och i dag är majoriteten av rummen uthyrda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!