Listan kan göras lång på våldsbrott i Skellefteå med omnejd på senare tid, här är några av de mest uppmärksammade:
• Den grova misshandeln i stadsparken i höstas som filmades och där fyra män nyligen dömdes för grov misshandel.
• Ett misstänkt mordförsök i en lägenhet på Sjungande dalen i Skellefteå, där dom meddelades på onsdagen. Bevisningen räckte till grov misshandel.
• Flera fall av våld i nära relation, däribland en 38-årig mans brutala strypattack mot en närstående kvinna och en 36-årig man som anklagas för våld mot två kvinnor han tidigare haft en relation med.
• Den senaste veckans grova misshandel, rån och olaga hot med vapen i centrala Skellefteå.
Till detta ska läggas ett våldsdrama i en by norr om Skellefteå där en 46-årig man misstänks ha gått till våldsam attack med ett tillhygge mot en annan man. Männen är sedan tidigare bekanta med varandra.
Den grova misshandeln i offrets bostad inträffade 2 januari.
På måndagen hölls en omhäktningsförhandling eftersom åklagare Anna Nilsson behöver fyra veckor till för att bli klar med förundersökningen:
– Det kvarstår DNA-analyser av tillhygge, kläder och blodspår samt genomgång av en mobiltelefon. Brottet är grovt på grund av att ett tillhygge användes och skadorna som uppstod.
Beskedet från tingsrätten blev att 46-åringen ska sitta fortsatt häktad.
– Det ska inledningsvis ha uppstått något slags handgemäng, men min klient förnekar brott, säger advokat Mikael Stenman.
Och i fredags häktades en 45-årig Skelleftebo, misstänkt för att ha misshandlat en närstående kvinna.
Detta efter ett våldsdrama den 13 januari. Polis larmades och mannen kunde gripas samma kväll.
Vid häktningen meddelade advokat Linda Sundlöf, som tillfälligt ersatte kollegan Anton Strandberg, att 45-åringen förnekar brott.
Tingsrätten beslutade att mannen ska sitta häktad, mannen kan på fri fot försvåra utredningen.
– Vi vill inte kommentera mer än att han förnekar brott och bestrider att den angivna häktningsgrunden föreligger, säger Anton Strandberg.
Inledningsvis rubricerades brottet som grov misshandel.
– Men efter fortsatta utredningsåtgärder är misstanken just nu misshandel, säger Agnes Burman vid Skelleftepolisens avdelning för ”brott i nära relation”.
Polischefen Lars Westermark:
– Det här skapar givetvis en ökad arbetsbelastning. Det är svårt att se något mönster förutom att flera händelser är kopplade till missbruksmiljöer, brott som är svåra att förebygga.