Händelsen inträffade i en lägenhet i Skellefteå den första augusti.
Norran har i flera artiklar berättat om våldsdramat:
Nya beskedet om Skelleftepoliserna som attackerades: Så bedömer domstolen våldsdramatSkelleftepolisen höggs mot överkroppen – skyddsväst blev räddningenNu har åklagare Oskar Lundberg väckt åtal mot den 21-årige Skelleftebon.
Inledningsvis var en av rubriceringarna försök till mord – attacken med kniven – men vad som framkommit i utredningen har enligt åklagaren inte kunnat styrka att mannen haft uppsåt att försöka döda polisen med kniven.
– Där menar jag att det handlar om försök till grov misshandel samt försök till grovt våld mot tjänsteman. Den åtalade har utdelat flera knivhugg mot en av poliserna, varav ett hugg har träffat i skyddsvästen på sidan av dennes överkropp.
”Hänsynslöshet och råhet”
– Det är bara tillfälligheter att detta brott inte fullbordas, och hade så skett hade det varit en livsfarlig gärning. Den åtalade har visat både hänsynslöshet och råhet och gärningen har innefattat våld av allvarligt slag, fortsätter Oskar Lundberg.
En annan polis angreps i lägenheten genom att 21-åringen på nära håll kastat en hammare i huvudet, vilket orsakade smärta och sårskada i ansiktet.
– Lyckligtvis blev det inga allvarligare skador, men här menar jag att det handlar om grov misshandel och grovt våld mot tjänsteman. Även här har den åtalade visat både hänsynslöshet och råhet genom sitt agerande, och gärningen har innefattat våld av allvarligt slag, säger Oskar Lundberg.
Vad är bakgrunden till händelsen i lägenheten?
– Fyra poliser kallas till platsen efter uppgifter om att en person mår dåligt och bör omhändertas. Inledningsvis pratar poliserna med mannen via den halvöppna dörren, och de vill att han ska släppa in dem. Efter en stund bedömer polisen att man måste ta sig in i lägenheten. Det är i detta händelseförlopp som mannen går till angrepp mot två av poliserna.
Enligt mannens advokat Jens Nyström så finns det vissa medgivanden om själva händelseförloppet.
– Men han menar att han inte medvetet huggit med kniven mot någon polis, utan att detta uppstått i tumultet när han knuffades omkull av polisen och att han då hade en kniv i ena handen.
– Vad gäller hammaren medger han att han kastat hammaren men att hans syfte inte var att skada någon, tillägger Jens Nyström.
21-åringen har genomgått en mindre sinnesundersökning för att utreda den psykiska hälsan. Denna så kallade paragraf sju-undersökning visar att det finns misstanke om att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.
Det innebär att – om tingsrätten i slutskedet av den kommande rättegången anser att bevisningen räcker för en fällande dom – med all sannolikhet kommer att besluta att mannen ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning.
Om en person lider av en allvarlig psykisk störning så är den normala påföljden rättspsykiatrisk vård, och inte fängelse.