Tisdag den 16 mars, polishuset i Skellefteå: den 68-årige mannen tar plats i ett av förhörsrummen. Vid sin sida har han advokat Jens Nyström.
Åklagare Minna Aspnäs deltar vid häktningsförhandlingen via länk från åklagarkammaren i Umeå, i sal 3 i Skellefteå tingsrätt finns domare och en protokollförare.
Minna Aspnäs redogör för brottsmisstankarna. Det handlar om tre fall av misshandel samt ett olaga hot som ska ha inträffat mellan den 1 och 12 mars, i målsägandens bostad. Mannen och kvinnan har sedan en lång tid haft en relation.
– Det finns dubbla skäl för häktning: risken för fortsatt brottslighet och att han på olika sätt kan försvåra utredningen om han släpps fri, säger Minna Aspnäs.
Advokat Jens Nyström ger beskedet att hans klient förnekar de misstänkta brotten och att det inte är proportionerligt att 68-åringen ska sitta häktad.
Förhandlingen hålls därefter bakom stängda dörrar, en timme senare kommer beskedet: 68-åringen är på sannolika skäl misstänkt för olaga hot samt för två av tre fall av misshandel (bevisningen för vad som skedde i början av mars är just nu för svag enligt tingsrätten).
Risken för återfall i brott är enligt tingsrätten ett tungt vägande skäl till varför 68-åringen ska sitta häktad.
Norran kan i dag redogöra för den skrämmande bakgrunden, vad 68-åringen det senaste året utsatt kvinnan för, om de dubbla rättegångarna, hans löften om bot och bättring – men att mardrömmen bara fortsätter.
Januari 2020:
Då grips och anhålls 68-åringen för misstänkta våldsbrott mot kvinnan, men efter olika utredningsåtgärder släppts mannen.
Måndag 25 maj:
Då grips han på nytt efter en anmälan om nya våldsbrott mot samma kvinna. Mannen sitter häktad inför åtalet och rättegången, där han gör vissa medgivanden men förnekar andra delar av brotten.
– Vi har ett stormigt förhållande, förklarar han.
Torsdag 30 juni:
Mannen döms för fyra fall av misshandel till skyddstillsyn samt med en särskild föreskrift att genomgå ett program ”avseende relationsvåld som frivården finner lämpligt”.
Men mardrömmen fortsätter för kvinnan.
Tisdag 7 juli:
Mannen grips av Skelleftepolisen för nya misstankar om upprepad misshandel under flera dagar där det, enligt kvinnan, förekommer strypvåld vid båda tillfällena. Vid ett tillfälle blir hon medvetslös men vaknar sedan till.
För att komma undan våldet flyr hon till vinden och ringer larmsamtalet.
Fredag 7 augusti:
Norran skriver om åtalet och mötet mellan mannen och kvinnan i rättssalen i Skellefteå. Kvinnan berättar där om vad hon blev utsatt för, inte minst strypgreppet den 7 juli:
– Jag trodde att jag skulle dö, jag fick ju ingen luft. När jag vaknade blev jag riktigt rädd, då förstod jag att jag kunde ha dött.
Åklagare Jonas Fjellström och kvinnans målsägandebiträde Linda Sundlöf har väldigt tydliga budskap:
– Risken är mycket hög att han fortsätter att begå brott mot kvinnan ifall hon av någon outgrundlig anledning väljer att gå tillbaka i en relation med honom. Strypvåldet är mycket allvarligt, hon blev medvetslös vid ena tillfället och våldet har skett i hemmet och snabbt efter att mannen släpptes fri, påpekar Jonas Fjellström.
– Det var inte så länge sedan som vi satt här i rättssalen då den åtalade bedyrade att han skulle sluta dricka. Nu sitter vi här igen med ett åtal om närstående våld i det egna hemmet. Om han inte hade släppt strypgreppet så skulle hon inte ha suttit här idag, säger Linda Sundlöf.
Torsdag 13 augusti:
Mannen döms för två fall av misshandel till tio månaders fängelse, den tidigare skyddstillsyn undanröjs. Han ska också betala drygt 22 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Lördag 26 december:
68-åringen blir villkorligt frigiven med en återstående tid på 100 dagar ifall han återfaller i brott. Kort tid därefter återupptas kontakten mellan kvinnan och mannen.
Linda Sundlöf säger:
– Den här mannen har flera gånger lovat att det här inte skulle hända igen och att han har insett felen han gjorde. Så var det också sedan han släpptes från fängelset i december i fjol, han lovade att inget mer skulle ske – och därför gav min klient honom en ny chans.
Lördag 13 mars 2021:
Skelleftepolisen kallas till kvinnans bostad efter nya misstankar om att 68-åringen utsatt henne för våld och hot. Mannen grips vid middagstid och anhålls samma kväll. Tre dagar senare häktas han av Skellefteå tingsrätt.
Linda Sundlöf igen:
– Hade inte polisen kommit till bostaden i lördags så kunde det här ha slutat väldigt illa. Han hade dessförinnan tillbringat nästan sju månader i fängelse innan han blev villkorligt frigiven från fängelsestraffet som var på tio månader. Därefter har han även haft en övervakare och kontakt med frivården.
– Man ska också komma ihåg att han, sedan har greps i våras i fjol, suttit häktad eller i fängelse två tredjedelar av tiden. Trots detta har han under tre tidsperioder hunnit med upprepade våldsbrott mot min klient. Och nu misstänks han alltså för flera nya våldbrott under mars månad, fortsätter hon.
Advokat Jens Nyström:
– Min klient förnekar brott men det finns detaljer som kan nämnas. Han menar bland annat att han, vid en av händelserna, markerade ett slag mot henne som slutade med att han träffade med handens baksida vid hennes öga. Det kan möjligen bedömas som en ringa misshandel men det fanns inget uppsåt att skada henne. Han ska också ha kastat ett föremål till henne när de befann sig i köket som råkade träffa henne i huvudet.
Åklagare Minna Aspnäs påpekar att det är tidigt i förundersökningen och att det är oklart hur omfattande åtalet kommer att bli, men att det finns ytterligare brottsmisstankar som utreds:
– Tyvärr är det här inte ovanligt när det gäller brott i nära relation att personerna – trots vad som hänt – har känslor kvar för varandra och blir ihop igen. Ofta sker det under löften om att våld och hot inte ska upprepas.
Hur ser du på att mannens återfall i brott?
– Det är ytterst försvårande att han häktats för ny och likartad brottslighet mot kvinnan där brotten inträffat i hennes hem där hon ska kunna känna sig trygg. Vid en kommande rättslig prövning ska detta återspeglas i val av påföljd. Flera utredningsåtgärder ska nu genomföras innan åtal kan väckas, en viktig del är rättsintyget utifrån den läkarundersökning som kvinnan genomgått.