Väghållare är Trafikverket som har upphandlat en huvudentreprenör som i sin tur har underentreprenörer som sköter vägarna.
Kritik mot dålig väghållning på olycksvägEnligt kontraktet ska huvudentreprenören kontinuerligt ha tillsyn och utföra de åtgärder som krävs enligt Trafikverkets specifikation. Men om underhållet fallerar på en väg och man kommer fram till att en olycka skett på grund av brister i väghållningen – vem bär då ansvaret och vem kan bli skyldig att betala eventuellt skadestånd?
Utlovar pengar till halkbekämpning Halkan bidrar till att spräcka budgeten– Kort sagt är det väghållaren som bär ansvaret, alltså kommunen eller Trafikverket, en privatperson eller en vägförening, säger Olof Moberg, jurist vid Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Många hämtade gratis grus i halkanSamtidigt konstaterar han att det inte är så vanligt med den här typen av mål där skadelidanden vid en trafikolycka väcker talan mot kommun eller Trafikverket.
– Jag har nog aldrig stött på det. Det är desto vanligare med ersättning ifall man halkat eller snubblat på en kommunal gata, säger han.
Istället tror han att det vanligtvis blir en försäkringsfråga. Väghållare har också försäkringar som täcker skador.
Dyrt per person men billigare per meter”Vi har inte så många livsstilsåkare kvar”Kan entreprenören tvingas betala skadestånd?
– Normalt är det väghållaren som är ansvarig och som den skadelidande väljer att gå mot. Men om entreprenören varit försumlig får kommunen eller Trafikverket driva krav om ersättning mot dem. Även där blir det ofta en fråga för försäkringsbolagen.
Han tillägger:
– Bara för att väghållaren säger att de skött sin sak och avtalat om underhållet slipper de inte automatiskt skadestånd. Väghållaren måste också försäkra sig om att entreprenören gör det den ska.
”Jag tror vi ligger ganska rätt”Svårt få svar
Enligt Trafikverket är det huvudentreprenörens ansvar att kalla ut underentreprenörer vid behov. Norran kontaktar en lokal representant för entreprenören BDX, som har avtalet för Jörnsvägen, för att fråga hur det går till hos dem, men blir hänvisade till pressansvarige Fredrik Palmquist i Luleå. Frågan Norran vill ställa är: ”Hur gör ni för att bedöma om en väg behöver plogas, skrapas eller halkbekämpas?”
Svaret blir: ”Efter samtal med Trafikverket har vi enats om att Trafikverket som beställare ansvarar för all kommunikation med media i denna fråga.”
Så Trafikverket får frågan angående BDX rutiner. Heidi Rikberg, projektingenjör vid Trafikverket, svarar att jourhavande kallar ut åkarna och gör bedömning.
Frågan är då hur de gör bedömningen – exempelvis om jourhavande åker ut på vägarna och tittar själv eller om man får informationen på annat sätt?
Heidi Rikberg svar i ett mejl: ”BDX har jourhavande personal. Bevakning på området kan göras på olika sätt, kombination av körning, radar- och satellitdata, prognos, väglagsbilder med mera brukar utnyttjas.”