Vaccinationsmottagningen är i gång

Den centrala vaccinationsmottagningen på Anderstorp är i gång. Men var går man in? Hur fungerar det med parkeringen? Och måste man ha med sig vaccinationskortet för att få ta den tredje dosen? Norran besökte Anderstorg på onsdagen.

Det var många som hade sökt sig till vaccinationsmottagningen under onsdagen för att ta den tredje dosen.

Det var många som hade sökt sig till vaccinationsmottagningen under onsdagen för att ta den tredje dosen.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2021-12-08 18:00

Många väntar på att få ta den tredje dosen. För att underlätta vaccineringen har Region Västerbotten öppnat en central vaccinationsmottagning på Anderstorp, i lokaler inne på Anderstorg.

När Norran besöker vaccinationsmottagningen på onsdagen ligger temperaturen kring minus 20-strecket. Det finns gott om parkeringar på den stora parkeringsplatsen, däremot är det lite jobbigt att behöva stå ute i kylan och fippla med mobilen för att betala parkeringen. Det finns nämligen ingen möjlighet att betala i en parkeringsautomat, utan det är antingen betalning i någon av parkeringsapparna eller via sms-parkering.

undefined
Det finns gott om parkeringsplatser, men det går endast att betala parkeringen med mobilen.

Vaccinationslokalen ligger i ena ändan av Anderstorg, mot Anderstorpsgymnasiet. Ingången är dock inte inne på Anderstorg, utan den som ska vaccinera sig får vänta utomhus. En handfull personer står och väntar, vissa med väldigt tunna kläder. Britt Sundom, 78, ska ta sin tredje dos. Hon har klätt sig ordentligt men är ändå irriterad på att behöva stå ute i kylan.

– Varför får vi inte gå in? Ska vi behöva stå här ute? Det är ju jättekallt!

undefined
Britt Sundom, 78, var irriterad på att behöva stå ute i kylan och vänta.

Efter några minuter öppnas dörren av Sara Granberg, 20 år gammal, som jobbar som administratör på vaccinationsmottagningen. Hon förklarar varför personerna måste stå ute och vänta.

– Vi vill undvika trängsel och det måste vara enkelt att hålla avstånd, vi kan därför inte släppa in alla samtidigt.

undefined
Sara Granberg, 20, jobbar som administratör på vaccinationsmottagningen.

Väl inne är det munskydd, handsprit och avstånd som gäller. Besökarna anmäler sig först i en reception, sedan får de vänta på sin tur. Det finns två rum med tre vaccinationsstationer i varje rum, som mest är helt enkelt sex personer igång och vaccinerar samtidigt. Efter sprutan får den som fått vaccinet sitta och vänta i en kvart för observation. Utgången är en annan dörr än ingången och leder till Anderstorgs korridor.

Tisdagen var första dagen som mottagningen var igång.

– Det var en bra första dag utifrån de förutsättningar vi har haft med så kort uppstart, säger Yvonne Lundqvist, samordnare på vaccinationsmottagningen.

Hon säger att de fick tillgång till lokalen den 1 december.

– Och då var lokalen tom, så det var jättemycket att ordna: personalkäder, sprutor, skyltar, möbler, allt.

Peter Bergman är ansvarig för Vaccinationscentrum Skellefteå, som vaccinationsmottagningen heter.

– Det här har gått rekordsnabbt. Jag skulle säga att vi har haft en knapp månad på oss att starta upp en så här stor verksamhet.

undefined
Utgången från vaccinationsmottagningen leder till Anderstorgs korridor. På dörren till utgången sitter det en lapp med information om att ingången är på utsidan av byggnaden.

I början av november började Region Västerbotten leta efter en lokal som skulle kunna fungera som vaccinationsmottagning. Valet föll på Anderstorg.

Lokalen är mindre än tidigare vaccinationsmottagningar på Skellefteå Kraft Arena och Folkparken. Ville ni egentligen ha en större lokal?

– Nej, den här är nog ganska lämplig. Jag har ingen erfarenhet av när vaccinationen var på arenan, men det man säger är att den var väldigt stor med mycket trappor. Den här känns bättre, säger Peter Bergman.

Han säger att de hunnit få det ”mest väsentliga” på plats, men att det saknas vissa saker. Bland annat ska det sättas upp en informationsskärm för de som väntar.

– Och så är det vissa saker som vi ser kan förbättras, till exempel önskar de som jobbar att det finns tillgång till ståbord.

undefined
Det var många som hade sökt sig till vaccinationsmottagningen under onsdagen för att ta den tredje dosen.

På den centrala vaccinationsmottagningen kan man boka tid för dos ett, två och tre. På onsdagseftermiddagen fanns det gott om tillgängliga tider för alla doser. Det finns inte möjlighet till drop in-tider.

– Allra helst ser vi att man bokar tid via 1177.se. Om man inte kan det kan man i stället boka tid på vaccinationscentrum över telefon via sin hälsocentral. Men som sagt, i första hand vill vi att man bokar tid via nätet.

 Behöver man ha sitt vaccinationskort med sig för att få ta den tredje dosen?

– Nej, däremot är det bra om man har koll på vilket datum man tog den andra dosen. Och så behövs legitimation.

undefined
Vid utgången, som leder till Anderstorgs korridor, sitter informationslappar på massa olika språk.

Han förklarar också varför den som vaccinerar sig tvingas stå ute och vänta i kylan.

– Anderstorps hälsocentral hade tidigare lånat lokalerna för vaccination. Då stod folk och väntade inne på Anderstorg, men det blev för svårt att hålla avstånd. Därför har vi köerna utomhus nu.

Den som vill vaccinera sig får helt enkelt se till att klä sig ordentligt?

– Precis, sedan kommer det bara var en kort väntan utanför. Man kommer inte att behöva stå där särskilt länge.

Tredje dosen

Du som är född 1956 eller tidigare kan boka tid för en tredje dos. Du som bor på ett äldreboende, har hemtjänst eller jobbar inom äldreomsorgen eller hemtjänsten kan också boka tid.

Det ska gå minst fem månader mellan dos två och tre för dig som är född 1956 eller tidigare. För övriga grupper ska det ha gått minst sex månader.

Tillhör du inte en av de grupper som nu erbjuds vaccin kan du ännu inte boka en tid. Bokar du ändå en tid kommer den att avbokas.

Källa: Region Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!