Utsatt patientgrupp kan snart få bättre hjälp

Till våren kan en ny ME-mottagning vara i drift vid NUS i Umeå. Patientgruppen har tidigare haft svårt att få hjälp i Västerbotten: ”Det har funnits och finns fortfarande ett starkt motstånd till diagnosen”, säger patienten Sture Eklund i Byske.

Sture Eklund, som har en ME-diagnos, är försiktigt optimistiskt till beslutet om en ME-mottagning. ”Beslut har tagits tidigare, men inte verkställts”, säger han.

Sture Eklund, som har en ME-diagnos, är försiktigt optimistiskt till beslutet om en ME-mottagning. ”Beslut har tagits tidigare, men inte verkställts”, säger han.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2020-11-06 18:00

Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände på sitt senaste möte ett förslag om en ny ME-mottagning i Västerbotten. Mottagningen ska inrättas vid Geriatriskt centrum vid NUS och kan tidigast vara igång till våren. 

ME/CFS, det vill säga kroniskt trötthetssyndrom, ger symtom som trötthet, värk i kroppen, influensaliknande symtom och ansträngningsutlöst sjukdomskänsla. Diagnosen är svår att ställa och kan därför misstas för annat, exempelvis utmattningsyndrom. Det finns endast ett fåtal experter på området och inga mottagningar norr om Stockholm i dagsläget. Det berättar Anna-Lena Danielsson (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

– Och mottagningar söderut är svåra för våra patienter att ta sig till då det innebär långa, ansträngande resor. Det känns därför väldigt bra att vi kan ta det här beslutet nu, eftersom vi har varit dåliga på hjälpa att patienterna, säger hon. 

Sture Eklund i Byske är en av de berörda patienterna. Han diagnosticerades med sjukdomen i fjol, men har varit sjuk i drygt sju års tid. Sjukdomen tros i hans fall ha utvecklats efter att han drabbades av Ockelbosjukan. I dag är han försiktigt optimistiskt.

Vilken är det största hindret för ME-patienter att få hjälp?

– Det är nog att det funnits, och fortfarande finns, ett motstånd mot själva diagnosen. Läkare vill helst inte befatta sig med sjukdomen, säger han. 

Han tror att en mottagning med expertis i länet skulle innebära stora förbättringar. Men han är också rädd att beslutet som nu tas inte leder någonstans.

– Det är inte första gången ett liknande beslut tagits, det togs även år 2018, men då rann det ut i sanden, säger Sture Eklund. 

Anna-Lena Danielsson förstår patienternas oro.

Hur vet vi att det blir verklighet av planen nu?

– Skillnaden jämfört med beslutet 2018 är att det finns ett mer gediget underlag i dag. Det finns intresserad och kunnig personal och lokalerna håller på att riggas, säger hon. 

Handläggningen av patienterna ska enligt förslaget ske i tre steg. Den basala utredningen tar plats inom primärvården. Vid NUS ska en central enhet finnas som kan verifiera eller utesluta diagnos. Vid sidan av det ska ett paramedicinskt team ge stöd och initiera behandlingen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!