Historien bakom Infovista i Skellefteå började redan 1991 hos Erisoft i Ursviken. Där jobbade ett team med pionjärer inom mobil teknik med utvecklingen av Tems, en programvara som testar och optimerar mobiltelefonnätens funktion.
– Den kom precis i rätt tid när GSM-nätet var under uppbyggnad och Tems blev en succé på marknaden, konstaterar Ulf Marklund, utvecklingschef och platschef hos Infovista i Skellefteå.
1997 köpte Ericsson upp Erisoft som fortsatte utvecklingen av testverktyget fram till 2008 när enheten i Ursviken såldes till det schweiziska bolaget Ascom.
– Detta skedde eftersom det egentligen inte var så lämpligt för Ericsson att både bygga mobiltelefonnät och samtidigt testa dem. Därför var det bättre att ha ett oberoende företag som utvecklade testverksamheten, säger Ulf.
2016 kom det franska bolaget Infovista in som ny ägare och i Skellefteå fortsätter i deras regi bland annat utveckling av utrustning och programvara som stödjer utbyggnad av 5G-mobilnät.
– Vi hjälper operatörerna med utvecklingen av framtidens mobila tjänster där fokus ligger på användarvänlighet, stabilitet och kontinuitet. I den nya generationens nät ska de kunna leverera den användarupplevelse som förväntas, berättar Ulf Marklund.
Infovista har totalt 600 anställda runt om i världen, varav 60 i Skellefteå.
– Förutom oss i Skellefteå, som arbetar med testverktygen, finns det också ett antal utvecklare i Malaysia som tillhör vår enhet. Under pandemin jobbar i stort sett alla hemifrån och faktiskt har vi på så sätt kommit närmare våra arbetskamrater i Malaysia.
Själv har Ulf Marklund arbetat i företaget sedan 1994, med en session hos Boliden där han sysslade med deras automatiseringsprogram för gruvorna. 2017 kom Ulf tillbaka till Infovista för att arbeta som avdelningschef och numera ansvarar han för Skelleftekontoret.
– Nya utmaningar väntar med fortsatt expansion inom 5G-tekniken vilket leder till nyanställningar inom området, säger han.
Adeel Yasin är en av Infovistas 5G-experter.
– Strax innan coronakrisen åkte jag runt i världen under fyra månader för att berätta om vårt testsystem och fördjupade tekniskt samarbete med andra parter. Jag gillar nämligen att hålla workshops. Speciellt i Asien finns det ett stort intresse för att verifiera alla 5G-nät som nu etableras där, berättar Adeel som själv har sina rötter i Pakistan men som för tre år sedan flyttade till Skellefteå från Lund där han under nio år arbetat hos Sony och Sigma Connectivity.
Talkvaliteten är en viktig parameter som Infovista testar. Per Johansson är specialist inom detta område. Han är med i en expertgrupp som nyligen jobbat fram en ny standard baserad på artificiell intelligens.
– Det är viktigt att talkvaliteten mäts på samma sätt över hela världen så det har både varit ett spännande och viktigt jobb, säger Per.
Att testa kvaliteten på 5G-mobilnäten inomhus har blivit allt viktigare och brasilianaren Alvaro Silva, som flyttade till Skellefteå för fyra år sedan, är en av medarbetarna som specialiserat sig på detta. Här använder Infovistas testare en ryggsäck fylld med mobiltelefoner som samtidigt kan mäta olika operatörers nät.
– Vi har haft liknande ryggsäckar tidigare men då har man manuellt fått lägga in sin position i lokalen. Nu fixar testutrustningen detta automatiskt vilket avsevärt underlättar arbetet, berättar han.
Infovista arbetar både med fysiska och virtuella teleoperatörer runt om i hela världen. Nu när 5G är på gång finns det stor efterfrågan på deras tjänster och produkter.
– Operatörerna har stor tidspress och väljer gärna oss som har en lång historia och bra rykte i branschen. I det här läget vill man inte chansa.
Det gäller bland annat för operatörerna att få upp basstationerna för 5G på ett kostnadseffektivt sätt.
– Här finns det en fördel för de som redan har basstationer för 4G som då kan kompletteras med nya antenner.
Ulf Marklund är mycket nöjd med att det första 5G-nätet installerats på The Great Northern.
– Vi gjorde våra första egna labbtester med 5G redan i början av 2019 och lokalt har vi också använt oss av de installationer som finns på Campus Luleå. Vi går en spännande framtid till mötes nu när 5G rullas ut. Jag tror inte ens att vi kan ana vilka möjligheter det för med sig för mänskligheten, avslutar Ulf Marklund.