Frågan om att flytta administrativa kommunala tjänster från centralorten har utretts av kommunledningskontoret efter ett förslag från centerpartisten Helena Moen.
Kommunledningskontoret har bland annat tittat på erfarenheter från andra kommuner som utlokaliserat. Luleå flyttade exempelvis ett ekonomicenter till Råneå, Piteå och Älvsbyns kommuner flyttade ett gemensamt lönecenter till Älvsbyn. Kommunen ser både för- och nackdelar med utlokaliseringar.
Vill ha fler kommunala tjänster utanför centralortenStatlig utlokalisering leder ju till en ökad skatteintäkt, den effekten uteblir då det gäller kommunala jobb.
För- och nackdelar
Bland fördelarna nämns en ökad synlighet för kommundelarna och positiva effekter för det lokala näringslivet. Men nackdelarna överväger i dagsläget, anser utredarna: Bland annat ökade krav på bra och pålitlig teknik, risk för ökat resande till och från arbetsplatsen och svårigheter att besöka den administrativa enheten.
– En risk, som även gäller den statliga utlokaliseringen, är ju att människor inte väljer att följa med i flytten och att det uppstår kompetens- och rekryteringsproblem, säger Lorents Burman (S).
Bevakar utvecklingen
Kommunledningskontoret föreslås dock få ett kontinuerligt uppdrag att bevaka utvecklingen och vid behov återkomma med förslag.
Andreas Löwenhöök (M):
– Jag ställde frågan hur den kontinuerliga bevakningen ska ske, och vi har bett kommunledningskontoret utveckla svaret.
”Stringens”
Han tycker också att det bör finnas en stringens i kommunens hållning.
– Vi driver ju på om den statliga utlokaliseringen, säger Löwenhöök.
Lorents Burman (S) påpekar att det finns en skillnad gällande statligt flyttade jobb.
– Statlig utlokalisering leder ju till en ökad skatteintäkt, den effekten uteblir då det gäller kommunala jobb, säger han.