Utpressningsdrama i tingsrätten: Åklagarens nya besked – och 37-åringens svar

Återfallsförbrytaren genomförde ett utpressningsförsök inne i tingsrättens lokaler. Den bedömningen gör åklagare Oskar Lundberg. ”Jag ser mycket allvarligt på händelsen”, säger lagman Christel Lundmark vid Skellefteå tingsrätt.

Nu har den 37-årige man, som misstänks för dubbla brott inne på tingsrätten i Skellefteå, häktats för utpressningsförsök och narkotikabrott.

Nu har den 37-årige man, som misstänks för dubbla brott inne på tingsrätten i Skellefteå, häktats för utpressningsförsök och narkotikabrott.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2020-04-02 18:00
undefined
Nu har den 37-årige man, som misstänks för dubbla brott inne på tingsrätten i Skellefteå, häktats för utpressningsförsök och narkotikabrott.

Dramat inne i tingsrättens lokaler inträffade i måndags i samband med en rättegång som 37-åringen besökte som åhörare.

Mannen, som väntar på att avtjäna ett 14 månader långt fängelsestraff för rån, blev först avvisad från rättssalen på grund av att han talat i telefon samt sagt nedsättande ord om den åtalade.

37–åringen väntar på att avtjäna straff för rån: Polisen granskar övervakningsfilmer

Därefter ska 37-åringen, utanför rättssalen men inne i tingsrättens lokaler, ha angripit en annan besökare samt gömt undan narkotika. Polis kallades till platsen och mannen kunde gripas.

Nu har 37-åringen häktats av tingsrätten. Iinför häktningsförhandlingen hade den ena brottsmisstanken ändrats från försök till rån och olaga hot till försök till utpressning.

– Utifrån vad som framkommit om händelseförloppet gjorde jag bedömningen att denna del ska bedömas som försök till utpressning, säger åklagare Oskar Lundberg.

”Han förnekar brott”

– Förutom att min klient förnekar brott så kan jag inte lämna några kommentarer, säger advokat Jens Nyström.

Tingsrätten menar att 37-åringen är på sannolika skäl misstänkt för dubbla brott.

– Jag ser mycket allvarligt på händelsen och ser generellt mycket allvarligt på alla händelser som innebär risker för såväl domstolens personal som åklagare, advokater, förhörspersoner, besökare eller andra aktörer, säger tingsrättens chef, lagman Christel Lundmark.

Hur hanterade tingsrättens personal situationen?

– Personalen har ett mycket högt säkerhetsmedvetande och alla hanterade situationen på ett korrekt sätt och med stor professionalism. Tingsrättens ordningsvakter agerade enligt rutin och polisen var tidigt på plats.

Hur ser du på händelsen i efterhand, finns det något som kunde ha gjorts för att undvika dramat?

– Tingsrätten jobbar kontinuerligt med prevention vilket innebär en rad olika åtgärder för att öka tryggheten inför, under och efter förhandlingar. Även om de allra flesta visar respekt inför rättegångar och inför de aktörer som medverkar så finns det situationer då tingsrätten – trots att riskerna bedöms som låga - vidtar åtgärder innebärande att ordningsvakter finns i på plats i rättegångssalen eller att säkerhetskontroll genomförs.

”Inga indikationer”

– Man kan alltid tycka att vi borde ha gjort mer men i detta fall hade domstolen inte några indikationer på att det fanns behov av säkerhetshöjande åtgärder. Om säkerhetskontroll hade genomförts hade i vart fall metallföremål som medförts in i domstolsbyggnaden upptäckts, avslutar Christel Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!