Träteknikavdelningen vid LTU i Skellefteå riskerar läggas ner

Hela träteknikavdelningen vid LTU i Skellefteå föreslås läggas ner.
20 medarbetare berörs.
– Vi hoppas kunna komma fram till en lösning för framtiden under 2025, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

Olov Karlsson och Olena Myronycheva i ett av träteknikavdelningens forskningslabb.

Olov Karlsson och Olena Myronycheva i ett av träteknikavdelningens forskningslabb.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-12-02 13:26

Nyheten i korthet

  • Träteknikavdelningen vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå riskerar att läggas ner, vilket skulle påverka 20 anställda och flera masterstudenter. Huvudanledningen är ekonomiska problem, med ett rapporterat underskott på 32 miljoner kronor.
  • Beslutet, som föreslagits av prefekten för institutionen för teknikvetenskap och matematik, väntas fattas innan årsskiftet eller i början av nästa år. Om nedläggningen blir av, förväntas förhandlingar om personalneddragningar pågå till april-maj.
  • Nedläggningen skulle vara ett hårt slag för träforskning och träbyggande i Sverige, då avdelningen har varit ledande inom dessa områden i flera decennier. Kommundirektören i Skellefteå hoppas på en lösning som tillåter fortsatt träforskning och utbildning på campus.

Med största sannolikhet läggs Luleå tekniska universitets träteknikavdelning på Campus Skellefteå ner. Detta berör ett 20-tal medarbetare, varav tio har fasta tjänster, medan de övriga är doktorander eller forskningsassistenter. Dessutom berörs en handfull mastersstudenter i träteknik.

Det är Margareta Groth, prefekt på institutionen för teknikvetenskap och matematik vid Luleå tekniska universitet, som föreslår rektorn på universitet att lägga ner avdelningen. I torsdags berättade hon detta på ett möte för alla anställda vid träteknikavdelningen.

– Naturligtvis var det jättetråkigt att komma med det här beskedet. Men avdelningen har under lång tid dragits med ett ekonomiskt underskott, vilket är huvudanledningen till detta, berättar hon för Norran.

undefined
Joakim Larsson berättar att Norra Skog genom alla år haft ett nära samarbete med träteknikavdelningen.

Det samlade underskottet för avdelningen ligger enligt uppgift från avdelningen på 32 miljoner kronor.

Margareta Groth tar upp svårigheten att rekrytera studenter till grundutbildningen i träteknik och svårigheten att hitta extern finansiering till forskningen.

– På alla håll i landet är det svårt att få studenter till träutbildningarna och när det gäller extern finansiering har man inte varit så framgångsrika i Skellefteå, säger hon.

undefined
Risken finns nu att träteknikavdelningen försvinner från Campus Skellefteå.

Det formella beslutet fattas innan årsskiftet eller i början av nästa år. Om det blir en nedläggning tror Margareta Groth att MBL-förhandlingarna kommer att pågå till april-maj.

– Det handlar om 7–8 seniora forskare och en professor där flera är statligt anställda och har en uppsägningstid på ett år.

Olov Karlsson, tillförordnad avdelningschef vid träteknikavdelningen, berättar att de inte var beredda på det här beskedet.

– Det var en dålig överraskning. Vi hade väntat oss en viss neddragning av personalstyrkan men inte en nedläggning. Många av oss som jobbar på avdelningen är naturligtvis ledsna över den här situationen, berättar han.

undefined
"Trä är en profilfråga för Skellefteå och forskningen inom området är superviktigt både för kommunen och för näringslivet", säger Kristina Sundin Jonsson.

Olov konstaterar att verksamheten är så speciell att det kan vara svårt att hitta nya motsvarande jobb 

För Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, kom det här beskedet som en blixt från klar himmel.

– Det var mycket oväntat och ovälkommet. Jag ska under den här veckan sätta mig in i vad det handlar om, säger han.

Han konstaterar att träteknikavdelningen i Skellefteå haft ”en enorm” betydelse för hela Sverige när det gäller träforskning och träbyggande.

– De har helt enkelt varit ledande inom detta område under flera decennier, betonar han.

Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin-Jonsson har förvisso full förståelse för att universitet gör en översyn av ekonomin för avdelningen.

– Men trä är en profilfråga för Skellefteå och forskningen inom området är superviktigt både för kommunen och för näringslivet, säger hon.

Hon har dock inte gett upp hoppet om att det kommer att bli en fortsättning med träforskning och utbildning på Campus.

– Avvecklingen sker ju inte direkt så vi hoppas kunna komma fram till en lösning för framtiden under 2025, säger Kristina Sundin Jonsson.

undefined
"Det var mycket oväntat och ovälkommet. Jag ska under den här veckan sätta mig in i vad det handlar om", säger Lorents Burman.

När Norran når Joakim Larsson, chef på Norra Skogs såg i Kåge, är det första gången han hör något om en nedläggning.

– Det vore helt enkelt en katastrof, utbrister han.

Joakim Larsson berättar att Norra Skog genom alla år haft ett nära samarbete med träteknikavdelningen.

– Johan Oja, som är teknisk chef för hela Norra Skog, jobbar också delvis där, berättar han.

Träteknikavdelningen har även haft en viktig roll i Norra Skogs senaste stora investering på sågen i Kåge, en datortomograf – CT-logg, som bland annat kan hitta sprickor och kvistar eller andra defekter och därefter bedöma hur stocken ska användas - innan den sågas. 

– Träteknikavdelningen låg bakom grundforskningen bakom den och stod också för programmeringen, säger Joakim.

Han hoppas nu att det blir en fortsättning med träforskningen och utbildningen på universitetet.

Träteknikavdelningen har sitt ursprung från när Luleå tekniska universitet etablerade verksamheten på Campus Skellefteå 1982. Avdelningen har sedan dess utvecklats och ansetts vara en ledande institution för träteknikforskning och utbildning i Sverige.

Här driver man bland annat forskningsprogrammet CT WOOD som bygger vidare på universitetets världsledande forskning inom tomografi av trä och skapa förutsättningar för spetsforskning inom digitalisering av träindustrin.

CT Wood-projektet

CT Wood-projektet går ut på att man genom avancerad mätteknik och digitaliseringsverktyg ska man effektivisera råvaruutnyttjandet från skog till färdiga, optimala och högvärdiga träprodukter. Programmet är inriktat på tillämpad forskning i nära samverkan med träindustrin. CT WOOD-projektet är ett initiativ mellan Luleå tekniska universitet, Kempestiftelsen, Svensk trä och Skellefteå kommun. Andra partners som bidrar till projektet är TCN, SÅGAB, SCA, Norra Skog, Setra Group och Sveaskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!