Utbildning i informationssäkerhet startas i Skellefteå

På Morgonmötet i Skellefteå, som genomfördes under fredagen, presenterades en ny mastersutbildning i informationssäkerhet som Luleå tekniska universitet startar till hösten på Campus Skellefteå. Inom detta område finns det idag cirka 45 000 obesatta tjänster i Sverige.

"Bakgrunden till den nya utbildningen är att behovet av säkerhetslösningar ökar utifrån att mer och mer av våra kritiska infrastrukturer kopplar upp och mer känslig funktionalitet börjar styras över nätet, säger Christer Åhlund.

"Bakgrunden till den nya utbildningen är att behovet av säkerhetslösningar ökar utifrån att mer och mer av våra kritiska infrastrukturer kopplar upp och mer känslig funktionalitet börjar styras över nätet, säger Christer Åhlund.

Foto: Johan Baggström

Skellefteå2021-04-09 13:30

– Bakgrunden till den nya utbildningen är att behovet av säkerhetslösningar ökar utifrån att mer av våra kritiska infrastrukturer kopplar upp sig och mer känslig funktionalitet börjar styras över nätet, säger Christer Åhlund, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.

Detta kan exempelvis handla om smarta hem där man vill övervaka låssystem och värmesystem eller uppkopplade fabriker och bilar.

– Då ökar utsattheten eftersom utrustningen blir åtkomlig från hela världen om man bara har en IP-adress. Det gör att vi måste ha en större medvetenhet om hur vi kan skydda våra system. Ju mer kritiska systemen blir desto mer noggranna måste vi vara med hur med skyddet utformas, berättar Christer.

Behovet av informationssäkerhetstjänster är enorm. 

– I år finns det 3,5 miljoner otillsatta tjänster inom detta område i världen och i Sverige handlar det om cirka 45 000 tjänster. 

Han konstaterar att en anledning till att utbildningen förläggs till Skellefteå är att man vid Luleå tekniska universitets filial i Skellefteå leder verksamheten Centrum för säkerhet i samhället och kritiska infrastrukturer, CiSS. 

– Här har vi ett flertal pågående projekt ofta med externa aktörer. Bland annat driver vi tillsammans med Skellefteå kommun ett projekt vars mål är att öka tryggheten med flexibel hemtjänst genom att skapa IoT-lösningar i äldres hem.

Markus Frank är IT-strateg inom Boliden. Han konstaterar att informationssäkerhet har blivit allt viktigare för företaget genom digitaliseringen inom produktionen som till exempel fjärrstyrning, autonoma maskiner och robotisering.

 –Men det handlar också om den drastiskt ökade hotbilden med allt från kapade konton till avancerade attacker, berättar han.

På Boliden har man ett pågående säkerhetsprogram och kommer att behöva utöka sin kompetens de närmaste åren. 

– Därför är det extra roligt att det finns en utbildning i informationssäkerhet i Skellefteå. Det ger oss och andra företag förutsättningar att hitta rätt kompetens i närområdet, säger Markus Frank. 

På morgonmötet berättade också Anders Thor från Northvolt om möjligheterna som den nya ordern på 120 miljarder kronor innebär och dessutom presenterades den nya satsningen på Showroom Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!