Kommunen anställer allt fler utrikesfödda personer inom äldreomsorgen. Många har varit här en kort tid, samtidigt är språket mycket viktigt för att det inte ska bli missförstånd och för att de äldre ska känna sig trygga.
– Vi ser i verksamheten att det finns behov eftersom vi kommer att rekrytera mycket personal med svenska som andraspråk, säger han.
Utvecklingen av teknik i omsorgen går snabbtFyra månader
I Skellefteå kommun har man under tre år utbildat ett 80-tal så kallade språkombud. Det är personal ute på boenden och i hemtjänsten som går en utbildning. De ska i sin tur sedan arbeta fram en lokal handlingsplan för sin verksamhet, tillsammans med sin chef.
– Behoven kan variera från arbetsplats till arbetsplats, säger Joakim Dahlgren.
”Vi kommer inte att få mer pengar”Han är till vardags vårdbiträde på Brogården men arbetar även med utbildning av språkombud tillsammans med gymnasieläraren Anna Malm.
Språkombuden är ett nationellt koncept som har tagits fram av Vård- och omsorgscollege. Utbildningen till språkombud tar fyra månader. I den ingår fyra träffar och diverse uppgifter på arbetsplatsen.
Lär yrkesspråk
De tar upp diskuterar svårigheter i svenskan. Det kan handla om att svenskan har väldigt många konsonanter, om ordföljden och nyanser i språket.
– Vi går även in på kulturella skillnader. Det kan handla om att man inte vill tappa ansiktet om man inte har förstått, vilket kan leda till missförstånd. Det kan handla om när man avbryter en konversation eller inte, eller hur högt man pratar eller hur kroppsspråk kan uppfattas olika i olika kulturer, säger Joakim Dahlgren.
– Det är en sak att lära sig svenska i skolan men det finns även ett yrkesspråk, tillägger han.
Därför jobbar språkombuden bland annat med att ta fram ordlistor för sina arbetsplatser. Språkombuden delar också med sig av sitt material och sina erfarenheter till varandra.
Inför språktester i vård- och omsorgFlera steg
Förutom att göra en handlingsplan med åtgärder har språkombuden ofta en handledarroll vid introduktion av nya medarbetare.
Det finns språkkrav redan då personen visar intresse för att jobba i omsorgen. Via rekryteringscenter vid socialkontoret genomförs språktest, både skriftligen och muntligen. Efter det görs en bedömning av behovet av utbildning. Personen lotsas sedan i olika steg för att göras anställningsbar.
– Jag har verkligen sett betydelsen av att vi har våra nysvenskar i verksamheterna. Vi får många goda medarbetare, men det kan vara en resa innan man kommer dit. Oftast blir de jätteduktiga och de tillför också så mycket med sina erfarenheter. Jag får lära mig mycket nytt, säger Joakim Dahlgren.