Utbildar chefer och ser över scheman

Sjukfrånvaron är på väg ned i kommun och landsting. ”Det är klart att när man når till slutet av processen så är det några som inte kommer att kunna ha var sin anställning inom kommunen.”

Personalchef Joakim Lundin tror på mer förebyggande arbete mot ohälsa.

Personalchef Joakim Lundin tror på mer förebyggande arbete mot ohälsa.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2018-11-16 06:15
undefined
Personalchef Joakim Lundin tror på mer förebyggande arbete mot ohälsa.

Det säger personalchef Joakim Lundin. Han konstaterar att Skellefteå kommun, precis som resten av landet, haft en ökning av sjukfrånvaron från 2010 som började mattas av 2016.

I år är den 0,9 procent lägre än året före. Toppen låg på 7,5 procent 2015. Hittills i år ligger den på 5,5 procent och det är den långa sjukfrånvaron som går ner. Men vad minskningen beror på kan personalchef Joakim Lundin inte med säkerhet säga.

Om vi kan få en procent färre sjukskrivna skulle det ha stor betydelse.

– Det vi har gjort är att arbeta med rehabiliteringsprocessen mer systematiskt vilket troligen har påverkat långtidssjukskrivningarna, säger han.

Rehabiliteringsprocessen följer sjukförsäkringssystemets regler.

– Det är klart att när man når till slutet av processen så är det några som inte kommer att kunna ha var sin anställning inom kommunen. Det kan vara en förklaring till att sjukfrånvaron gått ned 2018, säger han.

Hur viktig är frågan om sjukfrånvaron för kommunen?

– Den är jätteviktig på grund av den demografiska utvecklingen vi står inför då andelen personer över 80 år och de under 19 år ökar, medan den arbetsföra befolkningen minskar. Om vi kan få en procent färre sjukskrivna skulle det ha stor betydelse, säger Joakim Lundin.

Vill jobba förebyggande

Trots det har man inte gjort någon analys eller enkät kring sjukfrånvaron. Det finns inga siffror på diagnoser och av vilken orsak anställda är sjukskrivna.

– Det noteras först i en rehabiliteringsprocess där man gör en plan för återgång i arbete, säger han.

Men han tror att den absolut viktigaste saken kommunen kan göra för att sänka sjukfrånvaron är att jobbar förebyggande. Det handlar om att få medarbetarna att känna motivation och engagemang i sitt arbete, att de kan påverka och att det finns ett tydligt syfte.

– Därför jobbar vi med tillit. Om alla är med på det och förstår vart vi är på väg kan vi få alla att jobba mot målet. Då blir det också ett större engagemang. Och för att nå dit hänger mycket på att vi har bra chefer, säger han.

– Jag tror vi är fel ute om vi bara tittar på dem som blivit sjuka och tror att det ska lösa allt.

Bättre scheman

Kommunen har flera program för att utbilda cheferna. De ser även över schemaläggningen.

– Den är en ständig fråga om hur vi fördelar arbetsuppgifterna så att de sprids mer över dygnet och inte blir lika betungande vid vissa tidpunkter, säger han.

Hur ser du på möjligheten att arbeta i mindre grupper?

– Det är också en pågående diskussion. Å ena sidan ska vi inte ha för många chefer, å andra sidan ska man hinna med sitt uppdrag.

Fokus på arbetsmiljön

Landstinget i Västerbotten mäter inte heller sjukfrånvaron utifrån diagnos. Men de har sett samma utveckling som resten av samhället. I juli 2017 var sjukfrånvaron 6,15 procent, samma tid i år var den 5,18 procent. De skiljer två procentenheter mellan män ock kvinnor.

– Jag hoppas vårt fokus på arbetsmiljö spelar roll, men det är rimligt att tro att det finns flera anledningar till att sjukfrånvaron minskar, säger arbetsmiljöchef Jens Wahlström.

undefined
Jens Wahlström arbetar med arbetsmiljön inom landstinget.

Inom landstinget har man sedan ett år tillbaka ett projekt där företagshälsan stöttar chefen från dag åtta i sjukskrivningen, för att individen ska få en snabb och aktiv rehabilitering. I det här fallet har man valt att fokusera på psykisk ohälsa, värk och smärta och upprepad kortfrånvaro. Chefer har även utbildats i hälsofrämjande ledarskap och arbetsmiljö.

– Vi vet att ju tidigare man är tillbaka i arbete desto mindre risk för lång sjukfrånvaro, säger han.

Via intervjuer som gjorts med medarbetare och chefer har man sett att arbetssättet är uppskattat.

Mindre grupper

Även inom landstinget vill man satsa på förebyggande arbete så att färre insjuknar. En åtgärd är att jobba mot att göra arbetsgrupperna mindre. Det innebär också att det i så fall behövs fler chefer.

– Det ska finnas rimliga förutsättningar att förbättra arbetssituationen. Det är också viktigt att främja en kultur som bygger på respekt och tillit, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!