Pressfriheten får aldrig tas för given

Den svenska regeringen med statsminister Magdalena Andersson i spetsen har tvingat fem nyhetssajter att stänga inför höstens val. En mångårig korrespondent för BBC har utvisats från Sverige och regeringen har informerat samtliga medier att det är okej att bevaka valet – så länge det som skrivs inte innehåller någon kritik av makthavarna.

Pressfriheten är något som vi i Sverige ofta tar för givet. Den 3 maj är det Pressfrihetens dag, då påminns vi om hur viktigt det är att värna det fria ordet.

Pressfriheten är något som vi i Sverige ofta tar för givet. Den 3 maj är det Pressfrihetens dag, då påminns vi om hur viktigt det är att värna det fria ordet.

Foto: Arkivbilder TT

Skellefteå2022-05-03 05:00

Det som står i ingressen ovanför är inte sant. Men byt ut Sverige mot Ryssland så är det en redovisning av hur pressfriheten utvecklats de senaste åren, något som förvärrats ytterligare efter invasionen av Ukraina den 24 februari. I dag finns nästan inga oberoende medier kvar i Ryssland och de journalister som försöker beskriva det som händer i Ukraina riskerar att fängslas, vilket gjort att många känt sig tvingade att lämna landet. 

För det ryska folket innebär det att möjligheten till att kunna ta del av oberoende journalistik kraftigt försämrats. Istället använder Putin de statskontrollerade medierna för propaganda, för att visa upp en bild av verkligheten som gynnar regimen.

Att få läsa, skriva och uttrycka sig fritt är en rättighet som vi knappt reflekterar över i Sverige. Vi tar den här rättigheten för given, men hur skulle det vara om de lokala nyheterna inte fanns? Om tidningen inte kom och nyhetssajten stängdes ned, eller om journalistiken granskandes av myndigheter före publicering? 

I dag, 3 maj, är det Pressfrihetens dag och för att påminna av hur viktig pressfriheten är för det fria ordet har vi på Norran valt att ha en förstasida i tidningen som nästan är helt blank. Även på norran.se faller rubrikerna sönder första gången du besöker sajten i dag. Detta för att påminna om hur det skulle vara om pressfriheten inte fanns. 

När ”Reportrar utan gränser” bedömer pressfriheten i världen visar det sig att pressfriheten backar på flera håll. Under 2021 har fri och oberoende journalistik helt eller delvis blockerats i 132 av världens länder. Journalister världen över får allt svårare att rapportera och undersöka viktiga händelser. Sverige rankas på tredje plats efter Norge och Finland, medan Ryssland hamnade på plats 150 av 180 och i den absoluta botten ligger Eritrea och Nordkorea.

Samtidigt som pressfriheten backar i många länder visar Förtroendebarometern att förtroendet för dagspress, radio och tv har ökat i Sverige det senaste året. Ett sätt för att hålla staten på behörigt avstånd från det som publiceras är det pressetiska systemet, där alla seriösa medier är med. Det är ett självsanerade system som gör det möjligt för en person som anser sig vara drabbad av en oförsvarlig publicitetsskada att anmäla ärendet till Allmänhetens medieombudsman

Vi är glada över att leva i ett land där vi har pressfrihet och där yttrandefriheten och tryckfriheten står inskriven i grundlagen. Men även grundlagar kan på sikt ändras och pressfriheten får inte tas för given. Utan det fria ordet tynar den oberoende journalistiken bort.

Vi på Norran ska göra allt vi kan för att förvalta förtroendet från er läsare. Varje vecka möter vi massor av västerbottningar som delar med sig av sina historier och nyhetstips och tusentals läsare tar del av Norrans nyheter på webben och i tidningen varje vecka.

Vi ska fortsätta att vara modiga, ställa de obekväma frågorna, begära ut handlingar och granska. Vi ska ta fram fakta, lyfta olika perspektiv och berätta om nyhetshändelser och beslut som påverkar er läsare. Men vi ska också lyfta fram lyckliga historier, goda exempel och stolta ögonblick. Vi finns till för att göra Norran-området till en bättre plats.

Tack för förtroendet! 

Lars Andersson, tf ansvarig utgivare

Malin Christoffersson, tf redaktionschef

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!