"Besvära svenskar för att få dem att prata med dig"

Rob Hunt har bott i Skellefteå sedan 2014 och har blivit ett välkänt ansikte inom den lokala restaurangbranschen. Nu har han stadgat sig och varit med och grundat vinbaren Kork i centrum. Här ger han sina tips till nyinflyttade i stan.

Rob Hunt driver Kork. "Svensk pizza är definitivt unik", säger han.

Rob Hunt driver Kork. "Svensk pizza är definitivt unik", säger han.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2023-04-21 21:30

Det var inte många engelsmän som bodde i Skellefteå när undertecknad först flyttade till kommunen för mer än tio år sedan. Det fanns gott om engelsktalande – men väldigt få faktiska engelsmän. När Rob Hunt öppnade Society Café på Köpmangatan sommaren 2014, inspirerat av mysiga engelska och irländska kaféer, var det väldigt välkommet. Kaféet blev lite av ett nav för exilbritter som mig.  

Han gjorde sig småningom ett namn inom restaurangbranschen i Skellefteå. Sedan Society Café har Rob hållit ställningarna på både Stadskällaren och La Cena samt varit restaurangchef för The Wood Hotel. Nu är han med i ett annat projekt, vinbaren Kork på Nygatan, som han grundat tillsammans med Mikael och Oliver Lundmark. Det är Rob som driver stället.  

Vi slog oss nyligen ner på Kork för en pratstund om hans upplevelser i Skellefteå och för att höra om han har några råd till nykomlingarna i kommunen.  

undefined
Rob Hunt driver Kork. "Svensk pizza är definitivt unik", säger han.

När kom du till Skellefteå?   

– Jag kom hit 2014, innan Northvolt var en grej. På den tiden brukade folk flytta hit för bara en sak – och det var kärleken. Så jag kom hit på grund av en tjej, Erica. Planen var att öppna en liten restaurang eller ett litet kafé, likt de uteställen vi två hade arbetat på i Dublin. Eftersom Erica hade familj här så bestämde vi oss för att Skellefteå var en bra plats att satsa på. Vi öppnade Society Café sommaren 2014. Vi hade inte så många kunder de första tolv månaderna, men sedan växte det och blev ganska framgångsrikt.  

Hur var Skellefteå på den tiden?   

– Skellefteå var helt annorlunda. Mycket har förändrats de senaste åtta, nio åren. Det var så tyst då. Det var en väldigt, väldigt liten stad. Jag minns att jag gick genom stan en söndag. Det kändes mer som att växa upp i början av 1990-talet i en väldigt lugn del av Storbritannien. Det var så det brukade vara i Storbritannien och på Irland när absolut allt var nedstängt på en söndag. Det var verkligen inte mycket som hände gällande restauranger och nattliv. Jag minns när Bishop's Arms öppnade det första året vi bodde här. Det var en jättestor grej – Bishop's Arms hade kommit till Skellefteå! Jag skulle kunna använda ett lite mindre smickrande ord för Skellefteå på den tiden, men jag kör på ”pittoreskt”. Skellefteå var pittoreskt.  

undefined
Rob Hunt och Norrans Paul Connolly samtalade på Kork.

Hur var lokalbefolkningen? Har du några råd till nyinflyttade som försöker få vänner?   

– Engelsmän var fortfarande ett ganska unikt inslag på den tiden. Det var Big Steve från England och kanske ett dussintal till. Men vi fick ett ganska positivt mottagande. Jag tror att de inte var riktigt säkra på hur de skulle tolka min brutna svenska och halvt irländska, halvt engelska dialekt, men det har alltid känts välkomnande, säger Rob Hunt och fortsätter:  

– Nu är det lite annorlunda. De flesta flyttar hit för att arbeta. Jag tror att det är bra att umgås med sina kollegor och lära känna människor. Du måste vara lite mer utåtriktad för att få folk att lära känna dig. Men svenska arbetsplatser kan vara ganska stängda. Och folket kan verka lite isolerat. Så man måste verkligen anstränga sig. Få ut dem och tjata på dem, och tjata på dem lite mer, så att de faktiskt pratar med dig. När du väl har ansträngt dig kommer det definitivt löna sig.  

Vad tyckte du om maten när du först flyttade hit?  

– Jag växte upp i Hull i norra England, så jag var van vid att äta potatis och kött och en grönsak och lite brun sås. Så det var ganska bekant, förutom brunsåsen. Allt var inte bara köttbullar. Vi åt mycket älgkött. Vi gick på kräftskivor. Vi bjöds in till många surströmmingsfester som alltid är roliga. Och ja, maten är ganska bra. Jag är hur som helst inte petig med maten.  

undefined
En ”lycka till”-gåva till Kork från Stadskällaren kan ses som ett exempel på hur stöttande restaurangbranschen i Skellefteå är.

Vad säger du om pizza? Hur känner du för svensk pizza?  

– Svenska pizzor är definitivt unika. Påläggen är unika. Jag känner liksom att jag har integrerat mig här, men jag kan fortfarande inte ha banan, curry och skinka på en pizza. Enskilt är dessa ingredienser underbara. Men jag behöver definitivt inte ha dem tillsammans på en pizza. Generellt sett har jag verkligen problem med frukt på pizza. Om italienare kommer hit skulle de bli förkrossade över pizzorna. Helt förkrossade. En gourmetpizzeria var ursprungligen vår plan innan vi bestämde oss för att starta Kork. Det finns ett bra pizzaställe i Piteå, men det är långt att resa för en bra pizza.  

Vad gillar du med Skellefteå?  

– Det är litet och jag var van att bo i stora städer, men att hela tiden vara så nära landsbygden och att kunna åka två kilometer åt vilket håll som helst och hamna mitt i ingenstans. Jag älskar det. Tempot i livet är lagom också. Det stora fokus som folk lägger på familjetid är ett stort dragplåster för mig gällande Sverige. Det är fantastiskt att folk kan jobba 34, 36 timmar i veckan och sen ha ledigt. Och sex veckors semester, eller hur lång ledighet normala människor med normala jobb får här. Och såklart är barnomsorgen helt fantastisk här.  

undefined
Falkträsket är Rob Hunts sommartips till nykomlingar.

Hur är företagarlivet? Är det hög konkurrens med tanke på alla nya restauranger?  

– Egentligen kommer vi alla ganska bra överens. Såklart finns det konkurrens om kunder och att locka folk till just din restaurang. Men för tillfället finns det kunder så att det räcker och blir över. Så det är ganska bra.  

Något negativt?  

– Jag skulle bara vilja se fler saker överlag. Fler restauranger, fler evenemang, fler saker att göra. Bara mer! Annars finns det en anledning till att jag har stannat här, och det är för att jag inte kan komma på allt för många negativa saker.  

Har du några tips till nykomlingar om att bosätta sig i Skellefteå?  

– Försök att assimilera dig med kulturen. Oavsett om det är språket eller livsstilen eller, speciellt just nu, att upptäcka ishockeyn. Jag är inte det största hockeyfantasten men 95 procent av lokalbefolkningen är det, så det är ett bra sätt att knyta kontakter.  

Till sist, har du några hemliga Skelleftetips?  

– Skidåkning i Klutmark. Det är ett fantastiskt, litet skidställe med allt du behöver. Självklart är detta ett tips inför nästa vinter nu, men det är ett jättebra litet ställe, med ett coolt kafé. Och Falkträsket - vilket bra ställe att tillbringa några dagar på sommaren, säger Rob Hunt.                             

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!