På fredagsförmiddagen rapporterade flera medier att Northvolt, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters, för samtal med långivare och investerare om att ta in 200 miljoner euro. Det motsvarar nästan 2,3 miljarder svenska kronor.
Några timmar senare skrev nyhetsbyrån Bloomberg att cirka 150 miljoner euro säkrats, enligt ”muntliga överenskommelser”. 150 miljoner euro motsvarar ungefär 1,7 miljarder svenska kronor. Aktieägare och långivare ska ha blivit informerade om de säkrade pengarna på ett möte i måndags, enligt en anonym källa till Bloomberg.
Under veckan har det kommit olika uppgifter om hur det går för Northvolt i diskussionerna kring fortsatt finansiering.
På torsdagen rapporterade Dagens industri att det finns ett förslag på bordet för att ”lösa bolagets akuta likviditetskris”. ”Det ska involvera såväl aktieägare som långivare och kunder – primärt Scania”, skriver DI.
Även Svenska Dagbladet skrev på torsdagen att det, enligt källor till tidningen, finns ett förslag på hur en finansiering av Northvolt kan se ut framåt. Det tillbakavisades dock av uppgifter till Dagens Nyheter.
– Allt är fortfarande uppe i luften. Banker, aktieägare och företagsledning måste komma samman. Man diskuterar lösningar, men inget är klart. Det är verkligen tveksamt om detta går att lösa eftersom det finns så många parter och olika viljor, uppgav en källa till DN.
I ett mejl till Norran på fredagen skrev Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, att bolaget inte kommenterar spekulationer.
– Det är ingen hemlighet att vi arbetar med en finansieringsrunda. Under de senaste veckorna har vi har sett betydande framsteg, och vi hoppas att vi kommer att kunna dela med oss av mer information så snart som möjligt.
Senast på måndag måste Northvolt betala en skatteskuld på 287 miljoner kronor. Gör man inte det riskerar man konkurs, rekonstruktion – eller personligt betalningsansvar för styrelsen. Nu uppger bolaget att de kommer att betala skatterna.
– När vi har fått frågan om vi kan betala skatt den 14 oktober så svarar vi precis som andra företag: ja, skriver kommunikationschef Matti Kataja till Norran.