Valparna säljs inte – färre som köper hundar

Valparna är 13 veckor gamla, är färdigvaccinerade och redo att lämna boet, men sex av de nio hundarna i Susanne Markströms kull är fortfarande inte sålda.
"Det är heldött alltså", säger hon.

Susanne Markström har precis gjort klart vaccinationerna när Norran möter henne och de sex valparna utanför djurkliniken. Men inga köpare står på kö.

Susanne Markström har precis gjort klart vaccinationerna när Norran möter henne och de sex valparna utanför djurkliniken. Men inga köpare står på kö.

Foto: Veronika Åström

Skellefteå2023-09-19 10:00

Susanne Markström i Boviken har fött upp hundar i ungefär 20 år. Senast i januari planerades en kull. Då tingades alla, men den gången blev det inga valpar.

– Det är ingen som har tingat någon valp denna gång. Jag har sex valpar kvar – en hane och fem tikar, berättar hon för Norran precis efter att de fått sina slutliga vaccinationer på djurkliniken.

Hon säger att det är en risk varje gång man tar en kull valpar, men att "det här är konstigt".

– Jag har blivit sittande en gång för tio år sedan med fem valpar, men då var det hanar allihop, tikarna for ju direkt.

Den gången blev de kvar hemma rätt länge, den sista var året gammal när han slutligen flyttade, fortsätter hon.

– Och nu sitter jag här med tikar – vad händer?

undefined
Svårsålda valpar kan bero på att vi blir allt fattigare, enligt Svensk handel.

Susanne Markström säljer sina valpar i Sverige, men också till Norge och Finland. Av de tre som är hittills är sålda har en hamnat i Umeå, en i Lycksele och en i Falun. Hon föder upp rasen Irish softcoated wheaten terrier, som främst är en gårdshund och sällskapshund.

– Det finns fler uppfödare i Skellefteområdet men de andra har inga kullar just nu, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att de i södra Sverige har lite problem med att sälja valpar där de har fler uppfödare runt omkring sig. Men jag är den enda som har en kull här just nu så man tycker inte att det borde vara något problem.

Eftersom hon tagit hand om valparna i sommar har hon inte varit på tävlingar och utställningar och har därför inte träffat så mycket branschfolk, men hon säger att det kan vara lite kärvt där också.

– Jag är faktiskt mycket förvånad, men valparna får hänga med, det är ju bara så.

Hur gör du nu?

– Sex valpar är lite mycket och jag har också fyra vuxna. Men det är bara att försöka göra det bästa av situationen och träna dem så mycket som möjligt.

undefined
– Sex valpar är lite mycket och jag har också fyra vuxna, säger Susanne Markström.

Hon säger att det kanske kan bero på lågkonjunkturen. Rasen hon föder upp är också lite större, ungefär 45 centimeter i mankhöjd.

– Om det beror på ekonomin eller om man har förköpt sig vet jag inte, jag har ingen aning om vad det beror på.

Enligt Bengt-Åke Bogren, ordförande i Svenska hunduppfödarföreningen, blev det en viss avtrappning av köpare efter pandemin, men att det är inte utraderat. Han säger att vissa raser också är mer populära än andra och att det går i cykler.

– Papillon och mindre terrier är populära. Chihuahua och Bichon havanais är också väldigt populära, säger han.

Att mindre hundar föredras kan ha med konjunkturen att göra, fortsätter han. Försäkring och mat är dyrare även om de större hundarna inte ligger så mycket högre prismässigt.

– Det är lättare att sälja mindre hundar än de större, som innebär större kostnader när foder har stigit i pris. 

undefined
Jordbruksverkets statistik över nyregistrerade hundar månadsvis år 2019-2023.

Siffror från Jordbruksverket vittnar om att antalet nyregistrerade hundar i Sverige gått ned i jämförelse med samma period föregående år, speciellt vad gäller augusti. År 2022 nyregistrerades 6 851 hundar den månaden, medan det i augusti i år bara registrerades 5 987 hundar.

– Det är en ganska ordentlig nedgång i augusti. Den är markant större än de tidigare månaderna då den ligger runt 5 till 10 procent, men i augusti ligger nedgången på över 10 procent, säger Brill Ivarsson, analytiker på Svensk handel.

Sällanköpshandeln är också i runda slängar nere med 10 procent. I augusti månad kan man se att de har liknande nedgångar, fortsätter han.

– Det är ungefär på de nivåerna vi ligger på även gällande sällanköpshandeln. Nu börjar räntan verkligen bita och vi blir fattigare och fattigare.

Han säger att hundförsäljningen är tillbaka på 2019 års nivåer, vilket också gäller möbel-, bygg-, järn- och färghandel. 

– Hittills kan vi se att pandemipuckeln har raderats ut. Pandemin skyndade på trender som redan fanns. Vi har kommit tillbaka till mer normala nivåer.

Han säger att de som har gått i köptankar skaffade sin hund under pandemin, vilket annars skulle ha skett de närmaste tre till fem åren. Nu blir det ett vakuum eftersom hunden redan är köpt.

– Hur många altaner kan man egentligen bygga? Och hur många hundar kan man köpa? 

Att köpa hund är en dyr investering och det handlar också om långa köpcykler eftersom en hund kan leva i 15 år, fortsätter han. Eftersom priserna dessutom gått upp under pandemin, kanske de behöver sänkas.

– Med tanke på hur dyr en hund är ligger vi fortfarande på ganska höga nivåer ändå, säger han om antalet nyregistreringar.

– Men vissa raser går säkert bättre än andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!