Han lär nykomlingar älska Skellefteå

Strax efter att Welcome House Skellefteå lanserades i våras fick jag frågan varför Norran English inte skrivit om det än. Svaret var ganska enkelt – jag visste inte vad syftet var eller hur kommunen skulle använda det. Det verkade inte finnas så mycket att säga där och då, mer än att det teoretiskt sett var en bra idé.

Mats Bergqvist älskar sitt jobb på Welcome House Skellefteå.

Mats Bergqvist älskar sitt jobb på Welcome House Skellefteå.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2024-03-20 18:00

Sedan början av vintern, speciellt kanske efter succén med julkaféet på Exploratoriet (då man väntade 400 gäster, vilket blev 800), har Welcome House roll klarnat. Syftet är att underlätta för nyinflyttade Skelleftebor att integreras här. Det sker genom en mängd olika aktiviteter, och förtydligas nu genom att Mats Bergqvist, tidigare evenemangsarrangör, utsetts till koordinator för Welcome House.

Jag träffar Mats på Sara Kulturhus, och blir imponerad redan från start, både av entusiasmen och hans idéer. Hans inställning till Welcome House är klockren. 

– Skellefteå har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, men man kan inte förneka att stan var lite grå för 10-15 år sedan. Men allt förändras nu. Vi ser en tillströmning av nya invånare som ger ny energi, olika perspektiv och en helt ny atmosfär, säger han.

Han beskriver det som ”en våg av färg som sköljer över oss och skapar något verkligt vackert”. Jobbet handlar om mer än att bara locka folk hit till Skellefteå – det handlar om att få dem att stanna.

– Min superkraft är att föra människor samman och främja samhörighet, att få folk att känna sig välkomna här. Inte bara till evenemangen, utan till själva staden. 

undefined
"Vår stad har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, men det går inte förneka att den kändes lite grå för 10-15 år sedan”, säger Mats Bergqvist.

Men ”händelser" är nyckeln till att föra människor samman, fortsätter Mats. Han rabblar en svindlande lång lista på saker som är på gång, däribland möten mellan fastighetsägare och bostadssökande. På en sådan träff hittade exempelvis fem pakistanier sitt drömhus utanför Skellefteå.

– När ägaren visade bilder på huset utbrast de ”Wow, det här stället är ju fantastiskt! Kan vi få ta hand om huset åt dig?”

En annan återkommande punkt är ett tvådagars evenemang som riktar sig till par. Dag ett avhandlar fritid och umgänge – om hur man bäst nätverkar och får vänner i Skellefteå. Medan dag två har fokus på utbildning och karriär.

undefined
Micael Silenstam, till vänster, och Mats Bergqvist under arbetet på Welcome House Skellefteå.

– Det är viktigt att få med alltifrån företag till föreningar, inte bara arbetsgivare, utan alla som är samhällsbyggande. Det är också viktigt att se anhöriga som mer än ”bara” anhöriga, de är ofta välutbildade och kan vara viktiga resurser för samhället, säger Mats Bergqvist.

Eftersom kommunens mål är att få nyinflyttade i trivas i Skellefteå och faktiskt stanna här samarbetar Welcome House också med Northvolt kring bostadsfrågor.  

– I vissa länder är det mycket vanligare att hyra sin bostad än att köpa den. Här i Sverige kan dock månadskostnaden för att köpa hus eller lägenhet ibland vara lägre än om du hyr. 

Men nyckeln, fortsätter Mats, är alltid att människor möts. 

– Att bygga nätverk är därför alltid högsta prio för mig. Welcome House Skellefteå handlar inte bara om att säga "välkommen", det är också en plattform för tillväxt. Något som alla kan vara en del av, företag, nyanlända, myndigheter – alla har en roll att spela, säger Mats.

Hans entusiasm är smittsam.

– Jag älskar nätverkande och har alltid haft en stor umgängeskrets. Nu är den passionen mitt jobb. Jag får guida nyinflyttade till att lära sig älska Skellefteå. Hur coolt är inte det?

undefined
Mats Bergqvist från Welcome House Skellefteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!