Han lÀr nykomlingar Àlska SkellefteÄ

Strax efter att Welcome House SkellefteĂ„ lanserades i vĂ„ras fick jag frĂ„gan varför Norran English inte skrivit om det Ă€n. Svaret var ganska enkelt – jag visste inte vad syftet var eller hur kommunen skulle anvĂ€nda det. Det verkade inte finnas sĂ„ mycket att sĂ€ga dĂ€r och dĂ„, mer Ă€n att det teoretiskt sett var en bra idĂ©.

Mats Bergqvist Àlskar sitt jobb pÄ Welcome House SkellefteÄ.

Mats Bergqvist Àlskar sitt jobb pÄ Welcome House SkellefteÄ.

Foto: Donna Richmond

SkellefteÄ2024-03-20 18:00

Sedan början av vintern, speciellt kanske efter succén med julkaféet pÄ Exploratoriet (dÄ man vÀntade 400 gÀster, vilket blev 800), har Welcome House roll klarnat. Syftet Àr att underlÀtta för nyinflyttade Skelleftebor att integreras hÀr. Det sker genom en mÀngd olika aktiviteter, och förtydligas nu genom att Mats Bergqvist, tidigare evenemangsarrangör, utsetts till koordinator för Welcome House.

Jag trĂ€ffar Mats pĂ„ Sara Kulturhus, och blir imponerad redan frĂ„n start, bĂ„de av entusiasmen och hans idĂ©er. Hans instĂ€llning till Welcome House Ă€r klockren. 

– SkellefteĂ„ har alltid haft en speciell plats i mitt hjĂ€rta, men man kan inte förneka att stan var lite grĂ„ för 10-15 Ă„r sedan. Men allt förĂ€ndras nu. Vi ser en tillströmning av nya invĂ„nare som ger ny energi, olika perspektiv och en helt ny atmosfĂ€r, sĂ€ger han.

Han beskriver det som ”en vĂ„g av fĂ€rg som sköljer över oss och skapar nĂ„got verkligt vackert”. Jobbet handlar om mer Ă€n att bara locka folk hit till SkellefteĂ„ – det handlar om att fĂ„ dem att stanna.

– Min superkraft Ă€r att föra mĂ€nniskor samman och frĂ€mja samhörighet, att fĂ„ folk att kĂ€nna sig vĂ€lkomna hĂ€r. Inte bara till evenemangen, utan till sjĂ€lva staden. 

undefined
"VĂ„r stad har alltid haft en speciell plats i mitt hjĂ€rta, men det gĂ„r inte förneka att den kĂ€ndes lite grĂ„ för 10-15 Ă„r sedan”, sĂ€ger Mats Bergqvist.

Men ”hĂ€ndelser" Ă€r nyckeln till att föra mĂ€nniskor samman, fortsĂ€tter Mats. Han rabblar en svindlande lĂ„ng lista pĂ„ saker som Ă€r pĂ„ gĂ„ng, dĂ€ribland möten mellan fastighetsĂ€gare och bostadssökande. PĂ„ en sĂ„dan trĂ€ff hittade exempelvis fem pakistanier sitt drömhus utanför SkellefteĂ„.

– NĂ€r Ă€garen visade bilder pĂ„ huset utbrast de ”Wow, det hĂ€r stĂ€llet Ă€r ju fantastiskt! Kan vi fĂ„ ta hand om huset Ă„t dig?”

En annan Ă„terkommande punkt Ă€r ett tvĂ„dagars evenemang som riktar sig till par. Dag ett avhandlar fritid och umgĂ€nge – om hur man bĂ€st nĂ€tverkar och fĂ„r vĂ€nner i SkellefteĂ„. Medan dag tvĂ„ har fokus pĂ„ utbildning och karriĂ€r.

undefined
Micael Silenstam, till vÀnster, och Mats Bergqvist under arbetet pÄ Welcome House SkellefteÄ.

– Det Ă€r viktigt att fĂ„ med alltifrĂ„n företag till föreningar, inte bara arbetsgivare, utan alla som Ă€r samhĂ€llsbyggande. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att se anhöriga som mer Ă€n ”bara” anhöriga, de Ă€r ofta vĂ€lutbildade och kan vara viktiga resurser för samhĂ€llet, sĂ€ger Mats Bergqvist.

Eftersom kommunens mĂ„l Ă€r att fĂ„ nyinflyttade i trivas i SkellefteĂ„ och faktiskt stanna hĂ€r samarbetar Welcome House ocksĂ„ med Northvolt kring bostadsfrĂ„gor.  

– I vissa lĂ€nder Ă€r det mycket vanligare att hyra sin bostad Ă€n att köpa den. HĂ€r i Sverige kan dock mĂ„nadskostnaden för att köpa hus eller lĂ€genhet ibland vara lĂ€gre Ă€n om du hyr. 

Men nyckeln, fortsĂ€tter Mats, Ă€r alltid att mĂ€nniskor möts. 

– Att bygga nĂ€tverk Ă€r dĂ€rför alltid högsta prio för mig. Welcome House SkellefteĂ„ handlar inte bara om att sĂ€ga "vĂ€lkommen", det Ă€r ocksĂ„ en plattform för tillvĂ€xt. NĂ„got som alla kan vara en del av, företag, nyanlĂ€nda, myndigheter – alla har en roll att spela, sĂ€ger Mats.

Hans entusiasm Àr smittsam.

– Jag Ă€lskar nĂ€tverkande och har alltid haft en stor umgĂ€ngeskrets. Nu Ă€r den passionen mitt jobb. Jag fĂ„r guida nyinflyttade till att lĂ€ra sig Ă€lska SkellefteĂ„. Hur coolt Ă€r inte det?

undefined
Mats Bergqvist frÄn Welcome House SkellefteÄ.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!