Projektets uppdrag är att ta fram ett verktyg för att värdera hur biologisk mångfald påverkas vid markanvändning.
Målet är att företag trovärdigt ska kunna kvantifiera och kommunicera både sin negativa och sin positiva påverkan på biologisk mångfald i markanvändning eller förändrad markanvändning.
En förväntad effekt är att tillståndsprocesser kring stora samhällsprojekt ska bli mer förutsägbara, både för myndigheter, intressenter och företag, samt att uppföljningen av gjorda åtgärder förenklas.
– Styrkan sitter i att branscher går samman kring ett gemensamt behov att kunna mäta biologisk mångfald och hitta synergier både för miljö och verksamhet, säger Rolf Lindgren, Gruppchef Miljöfunktion på Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande.
Internationellt finns det redan flera exempel på värderingsmetoder, men än finns ingen global standard.
De som står bakom projektet är företag som på olika sätt använder mycket mark genom sina verksamheter. De har alla därför identifierat biologisk mångfald som en väsentlig fråga i sitt hållbarhetsarbete och i sina affärer. Idén till projektet växte fram under företagens gemensamma möten i Business@Biodiversity Sweden, ett miljönätverk för storföretag.
Förutom Boliden och Skellefteå Kraft deltar Cementa, LKAB, SCA, Specialfastigheter, Svenska Kraftnät, Vattenfall och Ecogain i projektet.