Det säger Anders Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen i norra Västerbotten, när Norran träffar honom och Ida Rönnblom, kanslichef för den snart ett-åriga del av Arbetsförmedlingen som arbetar med industrietableringarna och den gröna omställningen i norra Sverige.
Under sommaren kom en prognos för arbetsmarknadsutsikterna och nyligen släpptes arbetslöshetssiffrorna för juli.
Arbetslösheten i Skellefteå låg då på 3,1 procent, en minskning med 0,4 procentenheter på ett år, men såväl Malå som Sorsele hade lägre siffror. I juli var 1108 arbetslösa i Skellefteå, varav 590 öppet och 518 i program.
– Under fyra procents arbetslöshet brukar man prata om arbetskraftsbrist, säger Ida Rönnblom.
– Arbetslösheten har minskat bland ungdomar, utrikesfödda och personer med funktionsnedsättning, berättar Anders Eriksson.
Antalet långtidsarbetslösa, arbetssökande i ett år eller mer, i Skellefteå var under samma period 330 personer eller 0,9 procent.
Samtidigt finns nu över 2 000 lediga jobb i Skellefteå i Platsbanken.
– I mars 2022 såg vi första gången fler lediga platser i Skellefteå än tillgänglig arbetskraft. Det är ett exceptionellt läge i norr. Vi har inte haft så låg arbetslöshet under de mer än 20 år jag har jobbat på Arbetsförmedlingen – och samtidigt en stor efterfrågan, säger Anders Eriksson.
Arbetsförmedlingen räknar med att utvecklingen håller i sig och att de nordligaste länen bedöms ha de lägsta arbetslöshetsnivåerna även under 2024 och där har Västerbotten landets lägsta arbetslöshet.
För Skellefteå del innebär det i dag att det finns fler jobb för dem som vill ta steget ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet. Till exempel har flera nya större butiker har etablerats det senaste året och nu är en hel del aviserat på restaurangsidan.
– I och med Skellefteå växer ökar också möjligheten för ungdomar att få jobb, säger Ida Rönnblom.
– De sektorer som har störst brist på personal i dag är transport, vård och industri, fortsätter Anders Eriksson.
I samband med Northvolts etablering i Skellefteå pratades det mycket om risken att industriföretagen skulle komma att kannibalisera på varandra. Effekten har dock snarast blivit att det är i andra branscher exempelvis från kommun och region som den stora påverkan har skett.
Läget i norr i allmänhet och Skellefteå i synnerhet har gjort att de som söker personal tvingats tänka om för att kunna göra en matchning. Många som rekryterar flaggar i dag för att det finns en kompetensbrist.
– I stället för att hitta kandidaten med den perfekta kompetensen ser de människan. Är du en person som kan växa tillsammans med oss? Villkoren breddas. Företagen hittar också personer som har kompetens, men som kanske inte fått chansen förut, förklarar Ida Rönnblom.
För att tillväxten ska klaras så krävs det inflyttning i norr, menar Arbetsförmedlingen.
”…stora möjligheter att en del av de tomma platserna skulle kunna fyllas av inskrivna arbetslösa i andra län om rätt förutsättningar ges.”
Ida Rönnblom berättar att kansliet nu bland annat jobbar för att reglerna ska ses över för nivåerna för ersättningar av resor till anställningsintervju och liknande.
– Det finns intresse och en nyfikenhet att flytta hit, men det krävs ganska mycket information och är en process. Det är inget beslut som man tar över en natt, säger hon och pekar på att Arbetsförmedlingen sedan i november i fjol bland annat har en speciell hemsida ”Jobba i norra Sverige” med bland annat länkar till lediga jobb i fem kommuner.
– Man kan väcka ett intresse genom information och på så sätt så ett litet frö, säger Ida Rönnblom.
En annan sak är att det tidigare talades mycket avstånd i norr – nu förflyttas det mer till att handla om restid.
– Vi brukar prata om att det är tio minuter till allt här. De som flyttar hit söker ofta en annan typ av liv, säger Ida Rönnblom som konstaterar att många andra kommuner som nu är under tillväxt följer utvecklingen i Skellefteå för att dra lärdomar.
– Skellefteå plogar och går i fronten. Alla lärdomar här är ett steg före och ligger i processen för de andra. Nyfikenheten från andra är stor hur det går i Skellefteå och det även internationellt. Många andra i världen är i liknande situationer och nyfikna på det vi gör.