Elis, Elektrifierade luftfart i Sverige, har tillsammans med Skanska, Skellefteå Airport och brittiska bolaget Urban-Air Port genomfört en förstudie om drönarnas roll i framtidens logistik, som presenterades vid ett seminarium på Campus Skellefteå under onsdagen.
I förstudien har aktörerna bland annat tittat på behovet av drönare och dess potential. Det handlar om allt från varuleveranser till samhällsnyttiga drönartjänster, som till exempel övervakning, i framtiden.
– Den ska bli ett center i Skellefteå för drönartransporter. Den blir en nod/hub som skyndar på den kommersiella drönarutvecklingen, förklarar Henrik Littorin.
Skanska, vars innovationsverksamhet, Sustainovation, medverkat i projektet har nu en tomt om cirka 140 gånger 90 meter på en höjd på Hammarängen Skellefteå Södra avsatt till en framtida droneport/vertiport. Det är dock inte det som kommer att tas i bruk först, utan ett mindre syskon på en granntomt som är cirka 1 500 kvadratmeter.
– Vi kommer att bygga en mindre lösning först, berättar Henrik Littorin och konstaterar att en inhägnad yta på cirka 15 gånger 15 meter kommer att vara start- och landningsplats. I och med att utrymmet är så stort ska det även att gå att hantera elektriska vertikala start- och landningsflygplan (eVTOL) på samma plats, även om de inte är aktuellt vid starten.
I anslutning till landningsplatsen kommer såväl kontor som verkstad att finnas.
– Det som byggs först möjliggör test och utveckling på det här området. Resurser satsas på att bygga en testsajt där andra aktörer kan hyra in sig, säger Henrik Littorin.
Hammarängen Skellefteå Södra är det nya området under utveckling som per mellan Skelleftetravet och Burträskvägen, i anslutning till det befintliga industriområdet på Hammarängen. Fokuset på det nya området är hållbarhet och logistik.
Det var i april 2022 som aktörerna gick ut och berättade att det skulle göras den förstudie som nu presenteras.
– Vi hoppas att den större lösningen ska kunna vara på plats på Hammarängen Skellefteå Södra under 2026.
Även en annan förstudie, som Norran berättat om tidigare, en testbana för eVTOL, presenterades på onsdagen.
Projektet har bland annat undersökt möjligheter och utmaningar i luften och på marken för eVTOL-flyg mellan Northvolt Ett och Skellefteå Airport.
Den mest uppmärksammade externa delen av den förstudien skedde i september 2022 då en stor transportdrönare provkördes mellan Skellefteå Airport och Northvolt.
Henrik Littorin berättar att det projektet gett viktiga kunskaper inför framtiden om bland annat markinfrastruktur, luftrumsfrågor, tillstånd, elektromagnetiska störningar och kostnader.
– Sedan finns det frågor till exempel om buller. Transporten är inte jättetyst. Hur ser acceptansen för det ut i en framtid? undrar Henrik Littorin.
Som fortsättning finns det nu idéer kring bland annat en satsning på en testanläggning på flygplatsen avsedd för elektrifierad luftfart och dess elektromagnetiska strålning där analysen tas från labb till verklighet, samt möjligheter att erbjuda tester med eVTOL-flyg i tuffa förhållanden.