Bakom projektet Gör din röst hörd står mötesplatsen Ungdomsverket på Nordanå (i Västerbottensteaterns gamla lokaler), Kulturskolan och Kultur och bibliotek.
– Vi har varit ute på gymnasieskolorna och berättat för eleverna om möjligheterna att göra sin röst hörd, berättar Stefan Schönfeldt på Ungdomsverket.
Nu öppnar de dörrarna för ungdomar i framför allt gymnasieåldern men även niondeklassare är välkomna.
– Det kan handla om olika sätta att uttrycka sig. Vill någon göra en videopodd om att vara ungdom i dag kan de göra det. Det handlar mer om att bestämma sig vad man vill göra. Och hur mycket tid man vill lägga ner, kanske en timme i månaden. Vi vill försöka bilda en ungdomsredaktion här på stället.
Förutom Stefan Schönfeldt har ungdomarna hjälp av fritidsledaren Lisa Jonnervik på mötesplatsen Ungdomsverket, Olov Häggmark, kulturpedagog med ungdomsinriktning och David Wiksten, medielärare på Kulurskolan.
Olov Häggmark har nyss kommit tillbaka från en tolvårig sejour i Stockholm där han bland annat har gjort teve. Nu ska han hjälpa ungdomar att göra sin röst hörd.
– Skellefteå är en stad som bubblar av liv och rörelse. Vi vill skapa intryck och mervärde för stadens ungdomar. Det ska vara lustbetonat och vi ska hjälpa till att guide dem. Det kan vara ett steg till att komma hit men vi finns här för att hjälpa dem.
Men de kommer inte bara att sitta på gamla Västerbottensteatern.
– Vi utgår från Ungdomsverket. Men vill någon var på biblioteket i stan så flyttar vi grejorna dit, säger Lisa Jonnervik.
De har alla digitala plattformar och verktygen finns på plats. Nu är det bara ungdomarna som saknas.
– Här har de alla möjligheter att få utveckla sig själva, säger medieläraren David Wiksten. Det kan exempelvis handla om att göra en veckolista där man recenserar Skellefteåband eller att man intervjuar eller berättar om författare och skådespelare som har passerat kulturhuset.
– Eller det kanske är någon som vill göra en julkalender. Vad som helst kan hända. Vi kommer att träffas på onsdagar och vi börjar NU. Jag hoppas på ett myller av olika uttrycksformer, avslutar Stefan Schönfeldt.