I Sverige deltog närmare 1 000 personer mellan 18–35 år i undersökningen. Resultatet visar att majoriteten av unga föredrar att bo i en stad med en befolkning under 100 000 invånare, berättar Helena Paulsson, affärsområdeschef arkitektur och design vid AFRY.
– Majoriteten, 51%, av unga vuxna i Sverige föredrar att bo i ett samhälle med mindre än 100 000 invånare. I övre Norrland är motsvarande siffra 66%, eller två tredjedelar. Arbetstillfällen är den främsta drivkraften för unga vuxna i den här regionen, följt av prisvärda bostäder, säger hon.
Enligt den urbana normen är storstädernas syn på framgång och lycka det som eftersträvas. Undersökningen tyder på att den starka urbaniseringstrenden, och flyttströmmar från mindre städer till storstäderna, kan vara på väg att brytas.
– De viktigaste drivkrafterna när unga i övre Norrland väljer var de vill bo är, förutom rimliga bostadspriser, en sysselsättning, närhet till familj och vänner och tillgång till naturen, säger Jonas Gustavsson, VD på AFRY.
Prisvärda bostäder anges som den viktigaste faktorn för att uppnå ett hållbart samhälle, och segregation och social ojämlikhet anges som den största utmaningen för framtidens städer, före överbefolkning och klimatförändringar.
– Det är viktigt att vara medvetet inkluderande, inte minst när en stad växer snabbt, som Skellefteå. Integration är en viktig fråga och det gäller att ta tillvara på möjligheterna som mångfald medför, genom att till exempel fokusera på att skapa en större bredd av olika kompetenser, säger Jonas Gustavsson.
Det är tillgången till jobb, ett levande kultur- och nöjesliv, skola och omsorg samt väl fungerande kollektivtrafik som unga vuxna anser är fördelarna med att bo i en stadsmiljö – oavsett storlek.
Det är viktigt att lyssna till vad unga vuxna önskar när de väljer var de vill leva och bo i framtiden, menar Helena Paulsson.
– En fungerande bostadsmarknad och ett attraktivt samhälle har stor betydelse för att kunna attrahera rätt kompetens till exempelvis Skellefteå, säger hon.
– Med samarbete och genom att ta del av varandras erfarenheter kan man skapa bra förutsättningar för en växande stad som Skellefteå. Jag är övertygad om att det skrivs historia i Skellefteå nu, säger Jonas Gustavsson.