Det är den sjunde kartläggningen som gjorts sedan 2009. Förra kartläggningen som gjordes 2017 visade en dramatisk ökning av missbrukare med 60 procent jämfört med året före. Även undersökningen från 2019 visar en ökning, om än inte lika stor.
Dramatisk ökning av missbruk bland unga i Skellefteå– Jag är väldigt orolig. Vi märker i våra handlingar att det förekommer barn som hamnar i missbruk. Någon gång i månaden händer det att vi tar beslut enligt lagen om vård av unga eller lagen om vård av missbrukare. Att hamna i missbruk är en katastrof både för den unga personen och för samhället, säger Iosif Karambotis.
Bra insatser
Kartläggningen för 2019 visar att ökningen mattats av men det sker allt jämt en ökning. Detta trots att flera myndigheter mobiliserade sina insatser i samband med att resultatet från förra mätningen blev känd.
Politiker vill prata med invånare om det ökade missbruket– Vi har bra insatser och lägger mycket resurser på att detta. När vi får kännedom om att någon har ett missbruk så sätter vi in insatser från flera håll, säger Iosif Karambotis.
”Vi ska ha en urinscreening som är värd namnet”Det handlar om ett samarbete mellan socialtjänsten, fältare, polisen och Region Västerbotten. Detta anser han fungerar bra, men det sker en påfyllnad av personer i missbrukargruppen.
– Problemet är att det är svårare att förebygga.
Ökade missbruket: Ny grupp bildas för att få bukt med problemenNärpolischef vill jobba mer operativt mot narkotika – och ifrågasätter brist på aktör för akut drogtest av ungaHan pekar på attitydförändringar globalt när det gäller inställningen till droger och det är svårt för myndigheterna att hålla jämna steg i den utvecklingen.
– Internet är öppet för alla och ungdomarna är ju där. Vi har en tuff utmaning framöver. Hur vi lyckas får framtiden utvisa, säger han.
Gymnasieskolor i Skellefteå ska utarbeta gemensam drogpolicyFler fältare
Han är nöjd med att kommunen efter många diskussioner lyckats komma överens med Region Västerbotten om hur urinscreeningen ska fungera här. En länsrutin togs fram under 2019 som innebär att primärvården eller akuten ansvarar för medicinsk bedömning och drogtest. Socialtjänsten ansvarar gör utredningar och erbjuder stöd och hjälp när det finns behov.
Framöver är planen att fortsätta satsa på bland annat kompetenshöjning till personal, undersöka möjligheten att utöka antalet fältare för att göra tidiga upptäckter och genomföra snabba överflyttningar av resurser till orter som är extra utsatta periodvis.