I december kallades det nationella bombskyddet till Skellefteå, då polisen hade hittat misstänkta föremål i en bostad.
Inledningsvis greps två personer. Den ena släpptes senare på fri fot men den andra, en 37-årig Skelleftebo, häktades.
37-åringen är på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han har så här långt förnekat brott.
De senaste veckorna har polisutredningen gått vidare och vid lunchtid på måndagen begärdes ytterligare en person häktad i ärendet, misstänkt för inblandning. Personen är en man i 20-årsåldern från Umeområdet.
Enligt häktningsframställan, som skickades in av en åklagare i Uppsala, är 20-åringen inte gripen.
Däremot är han efterlyst och begärdes därför häktad i sin utevaro under måndagen. Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan den 23 december.
Precis som för den 37-årige Skelleftebon är rubriceringen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den misstänkta brottsligheten ska bland annat ha inträffat i Skellefteå, i början av december.
Advokat Fredrik Elveros har utsetts av Skellefteå tingsrätt att vara 20-åringens offentlige försvarare.
När Norran talade med Elveros vid 14.30-tiden på måndagen gav han följande besked:
– Jag har alldeles nyligen fått beskedet att jag har utsetts till försvarare. Det är vad jag kan bekräfta. Jag håller på att läsa in mig på målet nu.
Det är samma brottsutredning som kopplas till den 37-årige Skelleftebo som sitter häktad för brottsmisstankar från natten mot den 11 december, kommentar?
– Ja, du nämner ju både brottsdatum och målnummer vid tingsrätten, men mer kan jag inte säga om detta.
Din klient begärs häktad i sin utevaro för dubbla grova brott. Ska det tolkas som att det redan nu finns mycket stark bevisning?
– Nej, men det man kan säga är att det krävs sannolika skäl för åklagaren för att gå in med en begäran om att person ska häktas i sin utevaro, svarar Fredrik Elveros.
Vid 15.30-tiden inleddes häktningsförhandlingen vid Skellefteå tingsrätt.
Medverkade via videolänk gjorde åklagare Thomas Forsberg från åklagarkammaren i Uppsala. På plats i salen fanns 20-åringens advokat Fredrik Elveros.
Thomas Forsberg hade inga ändringar vad gäller de två misstänkta brotten: två fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Han såg fyra skäl för häktning: att 20-åringen kan hålla sig undan en rättslig prövning, att han på fri fot kan försvåra utredningen, att han kan fortsätta att begå brott samt det höga straffvärdet på de två grova brotten (minst ett och ett halvt års fängelse).
Thomas Forsberg gick också in med en begäran om så kallat yppandeförbud.
Yppandeförbud är ett förbud för den som har deltagit vid en domstolsförhandling eller har medverkat vid ett polisförhör att berätta för andra vad som sagts vid förhandlingen eller förhöret.
De berörda parterna får inte ens med stöd av meddelarfriheten lämna sekretessbelagda uppgifter om förundersökningen till exempelvis en journalist.
Bryter den enskilde mot detta hotas denne av böter som påföljd.
Åklagarens begäran är ett tydligt tecken: förundersökningen är inne i ett mycket känsligt läge med allvarliga brottsmisstankar där det inte på olika sätt får läcka ut uppgifter om utredningen.
Advokat Fredrik Elveros lämnade följande besked på frågan hur hans klient, som alltså inte befann sig i salen utan är efterlyst, ställer sig till anklagelserna:
– Baserat på de tillgängliga uppgifter som finns så förnekar han brott, han motsätter sig häktning och han anser att det inte föreligger tillräckligt starka skäl för en häktning.
Därefter fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar.
Strax före klockan 19, efter en flera timmar lång förhandling, kom beskedet att 20-åringen häktas i sin utevaro, misstänkt för de dubbla brotten. Tingsrätten beslutade också om yppandeförbud, som åklagaren hade begärt.
När 20-åringen hittats av polisen ska det hållas en ny häktningsförhandling.