Ung arbetskraft kan utnyttjas – de rättigheterna har du

För många kan första sommarjobbet vara en bra upplevelse men för andra kan det vara allt annat än bra. "Vi har inte direkt raster" säger en anonym person. Norran har gått igenom vilka rättigheter unga arbetstagare har.

Angelica Wallin och Ellen Hägglund har haft en bra upplevelse av sin tid på äldreboendet Brogården. Dessvärre är det inte alla unga som har en lika bra första jobberfarenhet som dem. Därför har Norran satt ihop en lista över vilka rättigheter och regler som gäller för minderåriga som jobbar.

Angelica Wallin och Ellen Hägglund har haft en bra upplevelse av sin tid på äldreboendet Brogården. Dessvärre är det inte alla unga som har en lika bra första jobberfarenhet som dem. Därför har Norran satt ihop en lista över vilka rättigheter och regler som gäller för minderåriga som jobbar.

Foto: Akvelina Bergsten

Skellefteå2023-07-12 19:00

– Vi har inte direkt raster, har man jobbat ett tag och det är lugnt kan man ta sig en matrast men då ska det gå fort. Jag brukar vänta med att äta tills jag kommer hem men jag ser många som slänger i sig maten och sedan fortsätter jobba, berättar en nyfylld 18-åring för Norran.

Minderåriga får inte jobba på samma sätt som vuxna. Det finns särskilda regler för att skydda barnen på arbetsplatsen. Det innebär bland annat att den som inte gått ut grundskolan inte får jobba senare än klockan 20 och att alla minderåriga har rätt till en viss mängd raster. För de unga som får ta del av dessa rättigheter kan första jobbet vara en positiv upplevelse, men för de som har oturen att inte få det kan arbetet kännas tungt. Till exempel när minderåriga jobbar senare än tillåtet, och därmed får mindre vila. 

– Jag brukade jobba femtimmarspass till klockan 22 på skolkvällar när jag gick i nian, berättar en person för Norran.

Men det är inte alla som har en dålig första erfarenhet som arbetstagare. Angelica Wallin och Ellen Hägglund har haft feriepraktik på äldreboendet Brogården och trivdes väldigt bra.

– Den sista veckan börjar man bli mer självsäker, så man hade egentligen önskat att ferieperioden hade varit längre. När man börjar vänja sig med jobbet ska man helt plötsligt sluta, det är lite trist, säger Angelica.

– Man har också hunnit skaffa relationer med gamlingarna och kollegorna och dessutom fått lite internskämt, så det är trist att sluta, tillägger Ellen.

Norran har pratat med Jessika Bäckman, ombudsman på hotell- och restaurangfacket.

Följer arbetsgivarna reglerna?

– Det händer att de inte gör det. I de fallen är det ofta föräldrar som hör av sig. Oftast vill föräldrarna då inte att vi hör av oss direkt till arbetsgivaren utan att vi avvaktar ett tag, de vill inte hänga ut sitt barn. 

– Ibland händer det att barnen får göra lite mer saker än vad de egentligen borde göra. Vi har bland annat hört att det kan förekomma barn som jobbar senare än vad som är tillåtet. Minderåriga får inte jobba mellan 24 och 05 och de som inte har gått ut grundskolan får inte jobba mellan 20 och 06. 

Barn har också, precis som vuxna, rätt till semester. Eftersom man har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet innebär det att barn inte får jobba hela sommarlovet.

Vad gör ni när ni får samtal från föräldrar?

– Då ser vi till att höra av oss till arbetsgivaren och ser över om de har koll på reglerna kring arbetstider och vad unga får, och inte får, göra. Ett barn eller en ungdom som är på en arbetsplats ska inte utsättas för risker. Till exempel är det olämpligt att servera alkohol när man är under 18, då ska det finnas en serveringsansvarig som är över 20 år på plats.  

Här är en lista av de viktigaste reglerna för dig som är under 18 år. 

Tror du att din arbetsgivare fuskar med något? Tveka inte att tipsa Norran! Du kan självklart vara anonym.

Gemensamt för alla under 18 år:

  • Senast efter 4,5h arbete har du rätt till 30 minuters sammanhängande rast.
  • Du får inte jobba mellan midnatt och klockan fem på morgonen.
  • Du ska ha en viloperiod från arbetet på minst två dagar under varje sjudagarsperiod. Den ska så långt som möjligt vara sammanhängande och får inte vara mindre än 36 timmar.
  • Det ska enligt arbetstidslagen finnas kortare pauser i arbetet, till exempel fikapauser.

För dig som inte gått klart grundskolan:

  • Du får inte jobba mellan klockan 20 och 06.
  • Under skolveckorna får du inte jobba mer än två timmar per dag, sju timmar per skolfri dag eller totalt 12 timmar per vecka.
  • Under skollov som är minst en vecka långt får du jobba max sju timmar per dag och som mest 35 timmar per vecka.
  • Du ska varje år ha minst fyra veckor ledigt från jobb. Denna tid ska ligga där ingen ordinarie undervisning finns schemalagd. Till exempel om sommarlovet är tio veckor långt skulle det innebära att du bara kan jobba sex av dessa veckor.

Enligt lagen klassas minderåriga som slutfört sin skolplikt och någon gång under kalenderåret fyller minst 16 år som ungdom. Äldre barn den som är över 13 år men inte klassas som ungdom. Yngre barn är under 13 år. Dessa regler är tagna från arbetsmiljöverkets hemsida av.se. Där kan du läsa mer om vilka lagar som gäller unga arbetstagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!