Cecilia Sandberg började arbeta inom vården som 20-åring. I dag är hon 32 år, men känner sig redan utmattad till följd av de dåliga arbetsvillkoren som undersköterska.
– Man ska inte behöva känna sig utmattad som vid 32 års ålder, säger hon.
Saknar återhämtning
Cecilia Sandberg jobbar inom hemtjänsten och är facklig representant på sin arbetsplats. Hon upplever att arbetsvillkoren blivit sämre med åren.
– Fyradagars helgerna vi arbetar är minst 37 timmar på fyra dagar ibland fem och återhämtningen är en ledig dag. Det räcker inte. Arbetar du på kontor åtta timmar om dagen behövs inte samma återhämtning som när du förväntas skifta från dag- till kvällsarbete ibland flera gånger i veckan. Vi orkar inte, våra kroppar tar slut, säger undersköterskan.
”Vi kan inte vänta”
De 97 personer som i dagsläget skrivit på protestlistan önskar scheman utan fyradagars helger och med rimligt antal arbetstimmar i rad.
– Vi arbetar med människor, vi har rätt till ordentligt med vila mellan passen, de vi arbetar för har rätt till en god vård och omsorg. Vi är många som vill fortsätta arbeta i hemtjänsten och på vård- och omsorgsboenden, men vi behöver scheman med bättre återhämtningstid, scheman som ger möjligheter till en fritid om vi ska orka, säger Cecilia Sandberg och fortsätter;
– Patientsäkerheten är redan påverkad och riskerna ökar enormt för fortsatta avvikelser. Vi måste få bra scheman nu. Vi kan inte vänta.
Många lämnar branschen
– Det är flera inom arbetsgruppen som känner likadant. Många undersköterskor har slutat och bytt till helt andra yrken och av oss som är kvar vill många bort ifrån yrket på grund av de dåliga arbetsvillkoren. Det är särskilt schema-tiderna som gör det ohållbart, berättar hon.
Även undersköterskan Fanny Asplund, 26, började sin karriär inom vården som 20-åring. Hon arbetar i dag i hemtjänsten och är facklig representant på sin arbetsplats.
”Patientsäkerheten är redan påverkad och riskerna ökar enormt för fortsatta avvikelser. Vi måste få bra scheman nu. Vi kan inte vänta.”
– Vi i gruppen är ju överens om att de scheman vi har nu inte är bra. Det är fyradagars-helger som alltid innehåller en delad tur, det blir över 30 timmars arbete på en helg, som sedan följs av en vilodag och sedan tillbaka igen. Det blir för lite återhämtning, berättar Fanny Asplund och fortsätter;
– Vi arbetar även kvällar till klockan 21.30 och börjar sedan 06.45 dagen därpå. Det resulterar i en trött personal vilket får konsekvenser för vårdtagarna.
Hon, liksom Cecilia Sandberg, upplever att schemat för gruppen blivit sämre under det senaste halvåret.
– Det vi önskar är att få gå tillbaka till att lägga våra egna scheman, säger hon.
”Ohållbart”
Marie Karlsson har arbetat som undersköterska i drygt 20 år och delar upplevelsen av att arbetsvillkoren blivit sämre.
– Schemat är ohållbart, vi får ingen tid till återhämtning, säger hon.
Marie Karlsson arbetar deltid på 75 procent, men har fortfarande lika många dagar på schemat som en heltidare.
– Som deltidare får jag inte heller ha kvar mina ansvarsområden, som var språkombud och kvalitetsråd, vilket känns jättetråkigt då jag ju vill vara med och utveckla min arbetsplats, säger hon.