Umepensionären Lena lurades av romansbedragare

Med vackra kärleksord och sitt belevade sätt vann den amerikanske militären Mark Umepensionären Lenas hjärta. När han sedan bad om pengar tog hon lån för att hjälpa honom. Nu tyder dock allt på att Mark inte existerar och att hon utsatts för ett så kallat romansbedrägeri och lurats på stora summor pengar. ”Jag har en så pass bra pension att jag klarar av att betala av lånen än så länge, men jag vet inte hur länge till jag klarar det”, säger hon till Västerbottens-Kuriren.

”Man kan träffa folk över nätet, men så fort det närmar sig pengar ska man dra öronen åt sig. När det gäller ens privatekonomi är det bra att vara paranoid”, säger Oscar Berglund, gruppchef vid polisens bedrägeriavdelning.

”Man kan träffa folk över nätet, men så fort det närmar sig pengar ska man dra öronen åt sig. När det gäller ens privatekonomi är det bra att vara paranoid”, säger Oscar Berglund, gruppchef vid polisens bedrägeriavdelning.

Foto: Torbjörn Jakobsson/VK

Skellefteå2019-11-22 15:40
undefined
Umebon Lena blev förälskad i en "amerikansk soldat" via nätet, som nu lurat av henne stora summor pengar. Personerna på bilden har dock ingenting med artikeln att göra.

Rösten brister när Lena, som vi har valt att kalla henne, får frågan om hur hon drabbats ekonomiskt efter den här historien, som tar sin början i augusti 2018.

Det var då som hon plötsligt kontaktades av en amerikansk man som utgav sig för att vara en militär stationerad i Afghanistan. Det dröjde innan Lena svarade, men mannen gav sig inte, och till slut började de två skriva till varandra. Sedan tog det inte lång tid innan Mark, som han sade sig heta, började överösa Lena med kärleksförklaringar.

– Från början var det mycket kärlekstjosan, sedan blev det mycket mer seriöst och vi började prata om allt möjligt. Vi har till exempel samma intresse för Manchester United, berättar Lena.

VK: Blev du kär i honom?

– Ja... Han är väldigt artig och trevlig, annars hade jag ju inte haft kvar honom.

När vi ses hemma hos Lena är även Oscar Berglund, gruppchef för polisens bedrägeriavdelning i Västerbotten, med.

– Det är ett ganska typiskt tillvägagångssätt, just att det är en man i uniform som påstår att han är fast utomlands eller att det händer något där. Sedan bygger man upp en relation och till slut kommer frågan om pengarna, och det kan komma ganska långt fram. Det är en väldigt ihärdig och uttänkt brottsplan, säger han.

Det är det lägsta av det lägsta – att utnyttja någons vilja att träffa någon.

Även Lena fick till slut frågan om pengar. Mark hävdade att hans dotter varit med om en olycka i Italien och behövde pengar, och bad Lena om hjälp eftersom han själv inte hade tillgång till sitt konto. Hon gjorde som han önskade.

Sedan dess har Lena tagit lån för att kunna att skicka pengar utomlands vid flera tillfällen. För att få tillbaka sina pengar skulle hon tvingas skicka ännu mer, vilket hon också gjorde. Det handlar om väldigt mycket pengar, men hur mycket vill Lena inte berätta.

undefined
”Man kan träffa folk över nätet, men så fort det närmar sig pengar ska man dra öronen åt sig. När det gäller ens privatekonomi är det bra att vara paranoid”, säger Oscar Berglund, gruppchef vid polisens bedrägeriavdelning.

Varje månad anmäls det i snitt 75 så kallade romansbedrägerier i Sverige. Det är framför allt kvinnor som utsätts, och de betalar i snitt ut 400 000 kronor till bedragarna.

– Det är det lägsta av det lägsta – att utnyttja någons vilja att träffa någon eller de som känner sig ensamma och att spela på deras känslor. Det är fruktansvärt, förutom den ekonomiska förlusten, säger Oscar Berglund till VK.

Det var när Lena bad om att få se en bild av Mark i uniform och han skickade ett fotografi som visade sig föreställa en känd general som hon förstod att något inte stod rätt till.

Jag trodde att han var en ärlig människa.

Trots tjat och vädjanden har Lena inte fått tillbaka sina pengar, och i slutet av sommaren 2019 valde hon att göra en polisanmälan. Just nu pågår en förundersökning där polisen försöker följa pengarna för att på så sätt få tag på bedragaren eller bedragarna.

– Det är inte omöjligt, men det är inte heller helt enkelt. 90 procent av brotten har koppling utomlands, och för att vi ska komma vidare är vi beroende av rättshjälp från det mottagande landet, säger Oscar Berglund, och berättar att spåren hittills leder till Italien.

Kraftsamlar mot bedrägeribrott – kvinna lurad på en halv miljon

Han understryker flera gånger hur modig Lena är som väljer att berätta om det hon utsatts för, eftersom det kan hjälpa andra drabbade. De flesta som utsatts för romansbedrägerier känner mycket skam och skuld, och mörkertalet tros därför vara stort.

– Det är lätt att säga att man får skylla sig själv, men det handlar inte om det. Man ska kunna vara trygg i att man inte ska bli lurad i relationer och möten med människor. Du har ingen skuld i det här, det är den här personen som har lurat och manipulerat dig, säger Oscar Berglund till Lena.

– Men man känner sig dum ändå, utifrån det jag vet i dag. Men då visste jag ingenting och kunde ingenting om sådant här över huvud taget. Jag trodde att han var en ärlig människa, säger Lena.

VK: Finns det något du vill säga till de som läser detta och som kanske riskerar att drabbas?

– Skicka inga pengar! Det är så enkelt. Oavsett hur förtjust du blir, begär han pengar så ska du inte skicka några. Du kan ju ha kvar honom ändå och prata med honom om du tycker att det är trevligt, men skicka inga pengar. Han kan inte göra dig någonting då.

Fotnot: Lena heter egentligen något annat.

Josefin Isaksson/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!