Har kommit Ukrainska flyktingar till Skellefteå

Än så länge märks inte flyktingströmmarna från Ukraina av så mycket här i norr. Enligt Maria Bergström, chef vid Migrationsverket i Skellefteå har ett tiotal personer från Ukraina kommit hit och ett tiotal till Umeå. "De har meddelat oss att de flyttat in hos släkt eller vänner", säger hon.

Linda Larsson och Maria Bergström blir kontaktade av Skelleftebor som vill hjälpa till. Bilden på flyktingarna är från Polen.

Linda Larsson och Maria Bergström blir kontaktade av Skelleftebor som vill hjälpa till. Bilden på flyktingarna är från Polen.

Foto: TT/Ola Torkelsson/Norran/Patrick Degerman pressbild

Skellefteå2022-03-08 14:30

EU har aktiverat det så kallade massflyktsdirektivet som innebär att personer från Ukraina erbjuds ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd. Det som krävs är att personer identifieras, registreras, fotograferas och lämnar fingeravtryck. Personer kan också välja att söka asyl.

Enligt Migrationsverket jobbar man nu för att öka antalet boendeplatser i landet till 5 000 platser på kort sikt till cirka 28 000 platser om några månader. Totalt har nästan 2 200 Ukrainare sökt asyl i Sverige hittills.

– Vi har fått i uppdrag att utöka antalet lägenheter vi hyr. Om det finns hyresvärdar som har lägenheter att erbjuda i Skellefteå med omnejd så får de gärna höra av sig direkt till mig, säger Maria Bergström.

Om man har kollektiva bostäder, exempelvis kursgårdar eller gamla hotell så tipsar Maria Bergström om att det just nu pågår en upphandling om platser.

Både kommunen och Migrationsverket har blivit kontaktade av privatpersoner som vill erbjuda boende i sina hem.

– När det gäller privatpersoner kan vi inte förmedla eller hyra sådana boenden, säger Maria Bergström.

Linda Larsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen i Skellefteå, berättar att många hört av sig till dem och vill öppna sina hem för flyktingar.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang hos Skellefteborna. Vi är lite tagna på sängen av intresset och försöker skapa en samordning kring detta och lista de som visat intresse, säger hon.

Men båda rekommenderar att man som privatperson tar kontakt med ideella krafter som arbetar med detta, exempelvis föreningar och organisationer som engagerar sig för flyktingarna.

Kommunen jobbar med flyktingmottagandet i samverkan med länsstyrelsen och Migrationsverket bland annat. Både socialtjänst och skola kan bli involverade.

– Vi ser över krisledningen ifall den befintliga samverkan inte skulle klara att möta behoven framöver, ifall vi måste ta kraftfullare beslut. Men vi har samtidigt lång erfarenhet av att ta emot flyktingar här.

Det är i första hand Migrationsverket som står för mottagandet, men kommunen kan behöva rycka in som jour om det exempelvis kommer flyktingar hit på helger.

– Kommunen har det yttersta ansvaret att möta upp i den situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!