Skriver ut mat – börjat servera 3D-rätter

Den innehåller växtbaserade ingredienser och färgsättning – med rödbetor och körsbär. Nu finns ett tredimentionellt alternativ till kött ute på marknaden. Pinchos har börjat servera det som kallas för ”new meat”.

"Det är kul med något nya innovationer som dessutom gynnar klimatet", säger restaurangchef Joel Sundqvist.

"Det är kul med något nya innovationer som dessutom gynnar klimatet", säger restaurangchef Joel Sundqvist.

Foto: Victor Svenfelt

Skellefteå2023-08-28 20:00

Det är ett veganskt alternativ till kött som skrivs ut med en 3D-printer.

– Vi började servera detta i tisdags. Folk undrar vad detta är egentligen, berättar restaurangchefen Joel Sundqvist på Pinchos i Skellefteå. 

Men det är inget hokus pokus säger han. 

– Företaget som gör det använder olika växtbaserade ingredienser. Det går att printa nästan vad som helst. 

undefined
"New-meat" kommer förpackat från producenten i Nederländerna. Dessa två produkter kommer till pinchos i Skellefteå men det går att printa nästan vad som helst, säger Joel Sundqvist.

Produkten kallar Pinchos för "new meat", nytt kött, och den används i två av deras rätter. 

– Det kommer som en färdig bit till oss. Sen tillagar vi det som vilket kött som helst, säger Joel Sundqvist.

Smaken är väldigt lik kött.

– Det är lite saftigare än veganska alternativt som quorn. Konsistensen är också mera likt köttprodukter. Den biten vi har i våran steaksandwich printas med fibrer och allt. 

undefined
Maten printas på ett sätt som ska likna strimlor som finns i en köttbit.

Joel Sundqvist berättar att 3D-printad mat ska vara mer klimatvänlig.

– Det behövs bara en liter vatten för att göra samma mängd som kräver 100 liter om du tar det från ett djur, säger han.

Sedan produkten lades till på menyn i tisdags har 70 personer prövat hamburgaren och 35 har beställt en steaksandwich. 

– Det har varit lite blandade reaktioner. Det kan ta en stund innan folk har vant sig. Jag tror folk alltid kommer vilja ha "the real deal" men jag hoppas detta kan utvecklas ännu mera, säger Joel Sundqvist.

Det är den israeliska startup-bolaget Redefine Meat som står bakom uppfinningen. Produkten tillverkas i en fabrik i Nederländerna.

undefined
Receptet är hemligt men Joel Sundqvist säger att det är olika växtbaserade ingredienser som används.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!