Kommunen ställde under hösten och vintern ut förslaget för att invånarna skulle få säga sitt. Syftet är att stärka förutsättningarna för landsbygden och göra den attraktiv. I planen framgår att kommunen vill satsa på boende och byggande, sysselsättning och näringsliv, service, kommunikationer och samverkan. Klimat och miljö ska genomsyra alla områden och man tar sikte på år 2050.
Snart dags för samråd om kommunens landsbygdsplanNär samrådstiden var slut hade det kommit in drygt 40 synpunkter från privatpersoner, föreningar och offentliga institutioner. En del synpunkter gäller planens utformning och innehåll, men många bidrar även med konkreta förslag om åtgärder, såsom röjning av sly och önskemål om byggnationer.
Enklare att bygga
Det är tydligt att bostäder är en stor fråga för både privatpersoner och föreningar. Ett återkommande önskemål är att kommunen ska snabba på processerna för bygglov, detalj- och översiktsplaner för att inte sakta ner utvecklingen. Det finns även önskemål om att göra det enklare att bygga nära vatten.
Hjälp med lösningar av bostadsfinansieringen på landsbygden är också ett återkommande önskemål. Representanter för LRF önskar även att Skellefteå Industrihus ställer upp med säkerheter för att lantbrukare ska kunna investera och expandera.
Vaga formuleringar
Flera yttranden påpekar att landsbygdens värden bör marknadsföras mer av kommunen, gentemot boende, besökare och turister. Kågeträsk Hembygdsförening tycker även att kommunen ska anställa en landsbygdsutvecklare på heltid.
Flera yttranden betonar också att planen måste följas upp ordentligt för att visa att kommunen är seriös när det gäller landsbygdsutveckling. ”Eftersom trovärdigheten i det avseendet inte är speciellt hög. Det står många bra saker i översiktsplanen men jag hör samtidigt många landsbygdsbor säga att det bara blir en hyllvärmare”, skriver en person
En annan skriver: ”Det allmänna intrycket är att allt är så vagt och så försiktigt formulerat att dokumentet knappast kan förväntas få någon betydelse för utvecklingen av Skellefteås landsbygder, vare sig det gäller att ta tillvara de kvaliteter som finns eller när det gäller att skydda långsiktiga värden från hårdhänt exploatering. Det saknas användbara kartor som visar var olika värde ställs mot varandra och det saknas kartor där förutsägbara möjligheter ställs mot befintliga värden.”
Inga idéer
I planen står det att idéerna till utveckling på landsbygden ska komma från den ideélla och privata sektorn. En privatperson undrar vad som händer om inga idéer kommer från landsbygden – innebär det att ingen utveckling sker i så fall, undrar hen: ”Vem äger frågan? Känner viss press att allt är upp till oss själva. Viktigt att anställda på kommunen bemöter landsbygdsbor på konstruktivt sätt.”
Skellefteå byautvecklingsråd håller med och kritiserar att det saknas underifrånperspektiv i planen. ”Man kan läsa sig till att det är ”kommunen” som önskar detta, inte vi som bor i kommunen”, skriver de. De anser att bygden skulle ha fått göra sin röst hörd tidigare i processen innan det fanns ett färdigt förslag till plan. De önskar dessutom årliga medel till lokala utvecklingsinsatser.
Blir utställning
Bygg- och miljönämnden saknar en bild över vilka områden i kommunen som ska prioriteras när intressen står mot varandra. Länsstyrelsen vill att planen visar var det finns riksintressen och hur de ska tillgodoses vid intressekonflikter. Sametinget är inne på samma spår angående rennäringens riksintressen.
Arbetsgruppen, som har gjort översiktsplanen, sammanställer nu alla yttranden som kommit in.
– Det har kommit in bra med synpunkter tycker jag. Vid samrådsmötena har vi även pratat med invånare runt om på landsbygden. Nästa steg blir att presentera en samrådsredogörelse för politikerna som beslutar vad vi ska arbeta om i planen, säger Simon Markusson, som är med i arbetsgruppen.
Efter det tas ett nytt förslag fram som kommer att presenteras vid en utställning, innan det tas ett politiskt beslut om att anta planen.
Här kan du läsa förslaget i sin helhet.