Tvingades lämna toppjobb – rekryterades till Skellefteå

Tidigare förvaltningschef Anders Bergström och grundskolechef Anne Rönnberg. Två chefer som båda haft stora problem att hantera jävssituationer. De har nu lämnat sina uppdrag.
Tidigare förvaltningschef Anders Bergström och grundskolechef Anne Rönnberg. Två chefer som båda haft stora problem att hantera jävssituationer. De har nu lämnat sina uppdrag.

Två månader efter att grundskolechef Anne Rönnberg tvingas lämna toppjobbet i Solna efter jäv rekryteras hon till Skellefteå. Här gör hon blixtkarriär på tjänster som aldrig utannonseras. ”Ja, jag kände till bakgrunden, men upplevde att hon hade rätt kompetens”, säger förvaltningschef Anders Bergström. Nu slutar hon även i Skellefteå.

Skellefteå 4 december 2020 09:16

GRANSKNING

Efter Norrans granskning av hur Anders Bergström var involverad vid rekryteringen av sin sambo pausades den stora rektorsomgörningen i Skellefteå. Grundskolechef Anne Rönnberg förklarade att hon fått i uppdrag att göra förändringen, men inte ville tillsätta tjänsterna. Detta för att undvika misstankar om jäv, eftersom hon har ”en nära anhörig i organisationen.” Istället skulle en ny grundskolechef rekryteras och sköta tillsättningen. 

Men tjänsterna är redan tillsatta. På flera håll inom förvaltningen har de också presenteras. Något Anders Bergström nu bekräftar. Samtidigt meddelas att grundskolechef Anne Rönnberg slutar omgående – och inte avvaktar att den nya chefen rekryteras. 

 

Det misstänkta jäv grundskolechefen vill undvika handlar om hennes son, som i flera år varit anställd i kommunen, bland annat som biträdande rektor. I dag är han rektor. Som grundskolechef blev Anne Rönnberg senare överordnad chef till honom. Norran har frågat hur situationen hanteras, men inte fått svar. 

Anne Rönnberg var under flera år i början av 2000-talet en av rektorerna vid Ursviksskolan i Skellefteå. Hon flyttade senare söderut där hon så småningom blev förvaltningschef för Solna stads barn- och utbildningsförvaltning. En karriär som tog tvärstopp i oktober 2017 när det uppdagades att hon året dessförinnan anställt sin make som vaktmästare inom förvaltningen. Något tidningen Mitti Solna var först att rapportera om. Mitti berättar bland annat att den aktuella tjänsten hade 20 sökande, men att endast maken kallades till intervju. Till tidningen säger enhetschefen som skötte rekryteringen: ”Det var en knepig situation. Det var ett uppdrag från högsta chefen som jag valde att genomföra.”

Dagen efter att Solnas stadsdirektör fick kännedom om händelsen avslutades Anne Rönnbergs anställning. Det var den 11 oktober 2017. Två månader senare anställdes hon av Skellefteå kommun. 

Norran har granskat hur anställningen i Skellefteå gick till. Det visar sig att Anne Rönnberg går från den ena tjänsten till den andrai kommunen, till jobb som aldrig annonseras ut. Och till en början, till jobb som inte ens tycks finnas i befintlig organisation. 

 

Den 14 december 2017 tilldelas hon en chefstjänst på skolkontoret. Det är inte ett vikariat, eftersom hon inte ersätter någon. En visstidsanställning på sex månader. Nästa tjänst blir inte heller utlyst. Den får hon den 1 maj 2018. Hon blir då vikarierande verksamhetschef på skolkontoret. Ett halvår senare förlängs samma vikariat. Inte heller nu utannonseras tjänsten. Men efter det, den 1 januari 2019, får hon jobbet som avdelningschef för grundskolan. En tjänst som utannonseras externt. Det finns flera andra sökande, bland andra chefer från den dåvarande chefstrukturen på förvaltningen. Men jobbet går till Anne Rönnberg, som då är 66 år. 

Anne Rönnberg gör en imponerande lönekarriär. Ingångslönen vid slutet av 2017 var 45 000 kronor, ett halvår senare är den 59 300 kronor. I januari 2019 får hon 69 000 kronor i månaden. Nu har kommunen alltså meddelat att hon slutar omedelbart – utan att invänta att en ny grundskolechef rekryteras. Istället ska en tillförordnad grundskolechef anställas. 

Fakta

Norrans granskning publicerades på norran.se under fredagen, strax innan kommunen i ett pressmeddelande uppgav att Anders Bergström nu ska lämna sitt uppdrag. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa