Två nya punkthus planeras att byggas på Sörböle

En privat fastighetsägare vill bygga två nya punkthus med 30 lägenheter på Sörböle, Skellefteå. Nu ska en ny detaljplan tas fram. ”Det är roligt att fler vill bygga bostäder”, säger Felicia Lundmark (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Vid Ploggatan och Skråmträskvägen ligger Vagnen 1.

Vid Ploggatan och Skråmträskvägen ligger Vagnen 1.

Foto: Google

Skellefteå2023-10-20 16:00

Fastigheten heter Vagnen 1 och ligger vid Ploggatan och Skråmträskvägen. För att få bygga där behövs en ny detaljplan för Sörböle.

– Det känns bra att vi kommer igång med ytterligare en ny detaljplan så att vi på sikt kan erbjuda fler bostäder. Och eftersom vi förtätar inom ett område som redan är exploaterat kan vi växa hållbart, säger Felicia Lundmark.

Planen är att bygga två punkthus som ska bli 3,5 våningar höga och ska bestå av cirka 30 lägenheter.

– Det står inget hus på platsen idag, berättar Felicia Lundmark.

På fastigheten finns idag tre flerfamiljshus som är 2,5 våningar höga. Tanken att de nya punkthusen ska ligga på västra delen av tomten. Där ligger idag en carport.

Därför blir parkeringarna en del som ska utredas vidare i detaljplanen. Det ska även tas fram bra lösningar så att snöupplaget fortsatt kan finnas inom fastigheten. Antalet parkeringar och friyta på gården måste därför utredas i planen.

Detaljplanen över området som finns nu är från 1972, redan i den planen var området utmärkt som en plats som var möjlig för förtätning av fler fastigheter. 

Arbetet med en ny detaljplan beräknas kunna komma igång under 2025 och ett antagande av planen beräknas ske först 2027/2028.

Ett punkthus är högre på höjden än på längden och har trapphus i mitten med lägenheter runt om.         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!