Tromb som är ett konsultbolag inom digital affärsutveckling, blir nu ett dotterbolag i Ductus-koncernen vars huvudkontor finns i Skellefteå. Båda företagen kommer att fortsätta verka med nuvarande ledning under sina respektive varumärken. Med Tromb som en del av Ductus-koncernen blir man tillsammans omkring 360 anställda. "Vi är nu bättre positionerade att möta det kraftigt ökade behovet av digitalisering som den gröna omställningen i norr kräver", säger Rickard Åström, koncernchef och vd på Ductus i ett pressmeddelande. Tromb, som har sin bas i Piteå, är etablerade på orter där Ductus inte har någon eller bara begränsad närvaro. Samtidigt har Ductus verksamhet i städer där Tromb saknas.
Pendeln mellan Rönnskär och Helsingborg har burit gods från Boliden sedan 1993. Nu har Boliden fått Dalshult som ny partner i hamnen och utökar containertrafiken. Det handlar om en kundspecifik produkt som efter lastning i ett 40-tal containrar i veckan ska skeppas ut från hamnen. Metallen som ska gå ”overseas” är, utöver sin tyngd, specialmåttad och kräver noggrann lastning i varje container. För att klara hård sjö och balans ombord fartyget lämnas inget åt slumpen. ”Helsingborg är en betydande destination för oss med ett väletablerat flöde via pendeln”, säger Jan Astlin, Senior Sourcing Manager Logistics på Boliden i ett pressmeddelande.
Teknikkonsultbolaget Rejlers satsar på ett nytt kontor i Skellefteå centrum. Detta placeras på Hörnellgatan där fastighetsägaren Diös uppgraderar en cirka 370 kvadratmeter stor lokal så att det passar deras verksamhet. Inflyttning beräknas ske i januari 2025. ”Det känns fint att stärka vårt samarbete med Rejlers och att få fortsätta följa deras tillväxtresa i Skellefteå”, säger Jenny Forssell, kommersiell förvaltare, Diös Skellefteå i ett pressmeddelande.
När remisstiden gått ut för att lämna synpunkter på Skellefteå kommuns planer på att skapa ett stort lager för överskottsmassor på Näsuddens industriområde var det bara Sveriges Geologiska Institut, SGI, som tyckt till ordentligt. Massorna ska främst komma från bygget av Norra Kajen. SGI anser att det måste belysas om det föreligger risker för människors hälsa eller miljön på grund av föreningssituationen på det aktuella området. De vill också veta om delar av området måste saneras innan det tas i anspråk för den nya verksamheten. SGI poängterar att när massor läggs på hög kan det bidra till ökad spridning av föroreningar.