Två lokala byggen påverkas av Fastecs konkurs

Två byggen inom Norrans område och totalt 15 i hela landet påverkas av konkursen i Fastec Sverige AB. Ett av projekten är den nyligen påbörjade bad- och idrottshallen i Arvidsjaur.

Markarbeten påbörjades i våras för den nya bad- och sporthallen i Arvidsjaur

Markarbeten påbörjades i våras för den nya bad- och sporthallen i Arvidsjaur

Foto: Carolina Bengtsson

Skellefteå2023-07-27 19:00

Fastec Sverige AB hade sitt säte i Skellefteå och var moderbolag inom en franchise-koncern. Endast moderbolaget gick i konkurs men eftersom det har signerat alla pågående kontrakt påverkas alla 15 byggena, även om franchisebolagen är utförare.

Det enda påbörjade uppdraget i Norrans område är sporthallen i Arvidsjaur där NCC har totalentreprenaden medan ett Fastecbolag är underentreprenör för att göra sporthallen. Uppdraget ligger på Totalentreprenad i Västerbotten AB, som i sin tur anlitar under-underentreprenörer.

Det är alltså kedjor av bolag som blir påverkade, men avgörande för konkursförvaltare Anders Bergman, Ackordcentralen AB i Umeå, är vem som hade skrivit kontraktet. 

– Det är nu bråda dagar för oss att gå igenom alla kontrakt och se vad som ska hända med byggena. Vi vill hitta lösningar så att verksamheterna kan fortsätta. Ett sätt kan vara att överlåta kontrakten till andra utförare. Vi förhandlar med flera intressenter.

Just för tillfället har de flesta ute på byggena semester, och målet är att det inte ska finnas alltför många oklarheter när folk återgår till jobbet. 

I Arvidsjaur är grävningarna för grunden igång, och resningen av stomme skulle ha börjat under hösten. 

Nästa lokala uppdrag är inte ens påbörjat, det är Lantmännen/Swecon som ska bygga en verkstad på Hedensbyn i Skellefteå och som hade gjort upp med Fastec om saken. 

Ytterligare påverkan i Skellefteå är givetvis att Fastec Sverige AB har sitt kontor i staden. I höghuset vid Lasarettsvägen arbetar 14 personer med administration och ekonomi i de byggen som koncernen gör. 

– De är nu uppsagda, och under uppsägningstiden har de statlig lönegaranti, säger Anders Bergman. 

Konkursen inträffade 10 juli, och många anställda avbröt då sin semester för att komma tillbaka till kontoret och hjälpa till.

– De har ställt upp på ett föredömligt vis för att hjälpa oss gå igenom det ekonomiska läget och alla pågående uppdrag, säger Anders Bergman. 

Johan Grahn var VD i det konkursade bolaget.

– Vi hade tagit uppdrag på fast pris och sedan kom alla prisökningar i byggbranschen. Det finns en regel om att oväntade kostnader får tas ut av beställaren, men det blir alltid långdragna diskussioner om det, och under tiden låg vi ute med pengarna. Det är förklaringen till att vår likviditet blev för svag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!