Under två års tid har Region Västerbotten, Skellefteå Kommun, Norra Österbottens Förbund och den finska utbildningssamordnaren OSAO arbetat tillsammans i Interreg Nord projektet Battery Region.
De har kartlagt befintligt utbildningsutbud av operatörer, tekniker och ingenjörer som kan bidra till att säkra kompetensförsörjningen i batteribranschens värdekedja, identifierat utbildningsbehoven och stärkt den interregionala samverkan med Västerbotten och Österbotten.
Under projektets gång har utbildningar startats utifrån regionens behov. Ett exempel är Quality technician i Skellefteå.
– Projektet har gett en bra grund för fortsatt samarbete över gränserna kopplat till kompetensförsörjningsfrågan. Många branscher har liknande utmaningar och ett fortsatt samarbete över olika discipliner och regioner behövs, säger Rickard Carstedt (S), regionråd, Region Västerbotten.
Under projektet slutkonferens, som genomfördes i Skellefteå under torsdagen, tecknade parterna som deltagit i projektet ett Letter of Intent om hur de tillsammans ska fortsätta arbetet för att säkra kompetensförsörjningen. Här handlar det bland annat om att samverka i vidare initiativ och eventuella projekt kopplat till batterivärdekedjan och andra verksamheter inom den gröna industriövergången som ansluter till denna. OSAO och Skellefteå kommun ska också synliggöra vilka relevanta utbildningar som finns i respektive land och undersöka möjligheterna att ordna ett pilotprojekt som möjliggör ett utbyte av studenter mellan länderna för att studera.
Framväxten av batteribranschen ställer krav på medarbetare med rätt kompetens och behovet av medarbetare på olika nivåer är stort vilket utmanar utbildningssystemet. Därför måste regionerna möta upp med smarta strategier för kompetensförsörjning, säkra att kompetensutvecklingsinsatser på bästa sätt möter branschens behov samtidigt som de säkrar ett socialt hållbart samhälle.
I den analys som projektet presenterade under konferensen konstateras att det är en utmaning att veta vilka behov som finns hos företag som etablerar sig i Skellefteområdet. Det finns i Skellefteå behov att anställa 3500-4500 personer före 2025. Av dessa behöver minst 50 procent någon slags utbildning för att kunna komma i arbete. Det kan vara en ny utbildning eller en komplettering av befintlig utbildning. Dessa kan vara både företagsinterna eller externa utbildningar.
Det är också önskvärt att internationella studenter kommer till regionen och utbildar sig och sedan når en anställning och blir kvar i regionen. Dock finns det enligt analysen utmaningar i att finansiera utbildningen för internationella studenter utifrån dagens regelverk som gör att detta begränsas.
Den stora utmaningen i regionen är att få personer att gå de utbildningar som erbjuds. Det är låg arbetslöshet i regionen och det är brist på människor att utbilda. Det är även en utmaning att tidsspannet är så knappt och behovet av personal är tämligen akut. Inom gymnasieskolan är även den långa “leveranstiden” av anställningsbar personal en faktor.
Det stora behovet av kompetens inom den nya industrin som växer fram leder till att arbetskraft tas från andra branscher. Det finns enligt analysen därför risk att samhällsviktiga funktioner inte kan rekrytera kompetens och därmed upprätthålla sin verksamhet.