Ny forskning föreslår att insjuknande i den så kallade Skelleftesjukan kan bero på exponering för tungmetaller. Det skriver Norrbottens-kuriren.
Forskare Per Roos lade märke till att flera stora sjukdomskluster låg på gamla gruvområden och började han tillsammans med kollegan Sebastian Wärmländer att se över relationen mellan tungmetaller och sjukdom.
Tidigare har det främst forskats på genetiska förklaringar.
– Att tungmetaller är giftigt är såklart ingen nyhet. Men en sån möjlig koppling ger ny insikt i hur sjukdomen har uppkommit och hur den kan förebyggas och behandlas, säger Sebastian Wärmländer till NK.
Frånsett vad namnet antyder så finns Skelleftesjukan utspridd på flera platser i världen. Ett av de tre största sjukdomsklustren finns dock här, i Västerbotten och i Norrbotten.
Forskarna föreslår att det är tungmetaller från gruvorna som orsakar sjukdomen, men på vilket sätt vet man ännu inte.
– Det är någonting speciellt med geologin och de metaller som bryts i Skellefteå, eftersom det inte finns någon "Falu koppargruv-sjuka" eller "Sala silvergruv-sjuka", säger Per Roos till NK.
Att området för sjukdomsklustret ligger nära kusten tror forskarna också spelar in.
– För att tungmetaller ska kunna göra någon skada måste de nå nervsystemet. Dricksvatten och fisk är två vanliga sätt att exponeras, säger Per Roos.
Forskarna presenterar två möjliga teorier. Den första innebär att tungmetallerna skapade en genetisk mutation hos människor för 100-200 år sedan som än i dag påverkar oss.
Den andra teorin är att tungmetallerna i sig direkt orsakar sjukdomen.
Forskarna hoppas få fortsätta sitt arbete. Här näst planerar duon att åka upp till Skellefteå och ta vattenprover berättar de för NK.
Målet med forskningen är inte att skrämma upp människor utan bara att visa upp ett samband.
– Jag utgår från att det kommunala dricksvattnet i Skellefteå är okej eftersom det är reglerat. Däremot kanske det finns sommarstugor med privata brunnar i gamla gruvområden. Dessa kan ha förorenat vatten och då kanske man ska se upp lite grann, säger Sebastian Wärmländer till VK.