Hur samarbetet med Skellefteå Science Center kommer att utformas ska företrädare för InnoEnergy berätta om under onsdagen på konferensen Energy ConFusion.
– Idag har vi huvudkontor i Amsterdam med sju lokalkontor runt om i Europa med totalt 230 medarbetare och en fundering som vi har är att utöka med ytterligare ett i Skellefteå, säger InnoEnergy Scandinavias vd Kenneth Johansson.
Han har varit i Skellefteå vid ett flertal tillfällen, tillsammans med Northvolt, som InnoEnergy stöttat för att nå viktiga beslutsfattare och finansiärer runt om i Europa.
– Första gången vi träffades var i Almedalen 2016. Då stod tre karismatiska män från Northvolt och berättade om sina storslagna planer på en batterifabrik som skulle kosta 40 miljarder kronor att uppföra, berättar han.
InnoEnergy insåg snabbt att de hade en briljant idé.
– Dessutom visade de sig vara mycket kompetenta, vilket gjorde att vi trodde på dem.
Han har under årens lopp träffat många start-ups med vilda idéer.
– Sedan 2011 har InnoEnergy stöttat 289 startup-företag och ett hundratal innovationsprojekt som sysslar med hållbar energi och el, vilket också omfattar elbilsutveckling. Vi har totalt investerat mer än 400 miljoner euro i våra innovationsaktiviteter och dessutom hjälpt startup-företagen att få fram 160 miljoner euro i extern finansiering. Överlevnadsfrekvensen efter tre år för stödföretagen är 97 procent, säger Kenneth Johansson.
I initiativet European Battery Alliance, som initierades av EU-kommissionären Maros Sefcovic, för att ta Europa till täten inom den globala batteriproduktionen fick InnoEnergy i uppdrag att skapa ett industriellt ekosystem för batteriproduktion i Europa.
– Målet är att samordna hela värdekedjan från gruva till återvinning. Här har Northvolt varit det goda exemplet som visat att det visst är möjligt att starta batteriproduktion i Europa och de har också fått flera efterföljare, berättar Kenneth.
InnoEnergy har själva investerat cirka 100 miljoner kronor i Northvolt och några av deras medarbetare sitter i Northvolts Advisory board.
Förutom finansiellt stöd ger InnoEnergy också de sökande en samarbetsplattform för innovation och åtkomst till ett ekosystem för energiinnovation med runt 400 industripartners som är aktiva inom alla former av hållbara energilösningar.
Kenneth Johansson konstaterar att för gemene man är InnoEnergy förmodligen är en ”doldisorganisation”.
– Men i Skandinavien har vi förutom Northvolt bland annat hjälpt till att skapa framgångssagor såsom Ferroamp, CorPower Ocean, Minesto och vi har fler i pipen, avslutar han.