Tuffa tider men byggprojekt en styrka för hotellen

Hotellen i centrala Skellefteå klarade sig bättre 2020 än övriga 33 orter i Sverige som ingår i en löpande analys. Beläggningstappet i Skellefteå blev 23 procent i Skellefteå sett till hela året, bäst i landet tillsammans med Varberg, att jämföra med till exempel tapp på runt 40 procent i Umeå och Luleå.

”Det är viktigt att Skellefteå ska kunna ta emot besökare också så att allt inte blir longstay”, säger Maria Broman och konstaterar att de flesta hotell har gott om ledig kapacitet.

”Det är viktigt att Skellefteå ska kunna ta emot besökare också så att allt inte blir longstay”, säger Maria Broman och konstaterar att de flesta hotell har gott om ledig kapacitet.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-03-29 06:15

Först som sist ska detta inte missförstås: Hotellbranschen har det tufft i hela Sverige i pandemitider.

Hotellen i centrala Skellefteå gick från en beläggning på knappt 60 procent till drygt 40 procent under 2020. Varberg hade högre beläggning, Kalmar och Västerås ungefär motsvarande.

”För året som helhet var minskningen störst i de större städerna med beläggningstapp på ca 55-65 procent och prisnedgångar på ca 10-20 procent, till stor del drivet av nedgången i affärsresande, möten och evenemang samt bortfall av utländska gäster…”, skriver Benchmarking Alliance, som är den ledande leverantören av marknadsdata för hotell, med mera, i en analys.

Tuffare var tappet i Skellefteå sett till logipriset per disponibelt rum, 31 procent, det som kallas RevPar i hotellbranchen.

Att Skellefteå klarade sig bra sägs i en summering: ”…marknader starka på privatsegmentet och/eller med större lokala projekt klarade sig betydligt bättre.”

Det handlar inte om att det finns några vinnare på hotellsidan i centrala Skellefteå, utan snarare att de möjligen blött lite mindre än hotell på andra orter i samma situation. Genom läget i pandemitider är rummen prispressade och merförsäljningen genom restaurang, bar och annat är nästan bortraderad.

Maria Broman, vd på Visit Skellefteå, ser att efterfrågan på longstay kommer att fortsätta i det läge med exceptionellt byggande, både på bostads- och industrisidan, som Skellefteå är i nu.

– Många har redan i dag tecknat ganska långa avtal och funderar just nu på hur de ska göra till sommaren. Det är viktigt att Skellefteå ska kunna ta emot besökare också så att allt inte blir longstay, säger Broman.

Hon pekar på att det som helhet finns gott om ledig kapacitet på boendeanläggningar runt om i Skellefteå kommun och även bland dem som har longstay-gäster så är det ofta endast delar av anläggningen som används för det, vilket gör att det finns bra möjligheter för besöks- och eventnäringarna då de drar igång igen.

Broman konstaterar att 2020 var ett extremt år: ”Totalt tappade Skellefteå kommun 150 000 gästnätter under 2020, varav 90 000 gästnätter från Norge. Detta får stora ekonomiska effekter som följd, bland annat i form av minskade skatteintäkter.”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!