Trots pandemin hög tillväxt för it-företag i Skellefteå

Atea, som är Sveriges största leverantör av IT-infrastruktur, har klarat sig mycket bra genom pandemin. Kontoret i Skellefteå har fått många nya uppdrag och kunder och ska rekrytera ytterligare tio medarbetare.

"De senaste åren har vi på Skelleftekontoret ökat omsättningen med 10–15 procent varje år och 2020 kommer den att ha ökat än mer," säger Magnus.

"De senaste åren har vi på Skelleftekontoret ökat omsättningen med 10–15 procent varje år och 2020 kommer den att ha ökat än mer," säger Magnus.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2020-12-30 08:00

Sedan Ateas kontor i Skellefteå för fyra år sedan blev en egen resultatenhet har de successivt utökat sin personalstyrka.

– Och vi ska nu ta in ytterligare tio medarbetare, berättar platschefen Magnus Tjernström.

Han konstaterar att Atea redan är trångbodda i ”Gamla Posthuset” i centrala Skellefteå.

– Men vi räknar med att efter Corona-krisens slut fortsätta arbeta på ett liknande sätt som nu där delar av jobb kan göras hemifrån och där kontoret främst används som mötesplats. På så sätt klarar vi oss med de befintliga lokalerna.

Under 2020 har verksamheten snurrat på bra för Atea i Skellefteå.

– De senaste åren har vi på Skelleftekontoret ökat omsättningen med 10–15 procent varje år och 2020 kommer den att ha ökat än mer, säger Magnus.

När första vågen av pandemin drog igång i våras minskade beläggningen hos Atea i Skellefteå.

– Men efter sommaren har det varit full fart och då speciellt när det gäller skapande av it-miljöer för hemarbete. För de som tidigare jobbat så har det inte varit speciellt stor omställning men för de som inte gjort det har det varit mycket jobb med att anpassa och lära sig de verktyg som finns för digitala möten. Vi har även sett en stor efterfrågan av våra tjänster där vi hjälper kunderna automatisera och fatta datadrivna beslut. 

Ateas kontor i Skellefteå arbetar historiskt mycket med större företag och organisationer.

– Glädjande så får vi allt fler uppdrag från dessa, samtidigt så ser vi att flertalet nya mellanstora och mindre företag upptäckt oss, vilket känns mycket bra.

undefined
Tre av medarbetarna hos Atea i Skellefteå: Hendrik Hjärtberg, försäljningschef, Magnus Tjernström, platschef och Annelie Lindholm-Karlsson, affärsstöd.

Magnus Tjernström är mycket stolt över den senaste kundnöjdmätningen.

– Vårt kontor ligger i år rekordhögt på NPS-skalan, som anger hur många kunder som kan tänka sig att rekommendera Atea som leverantör. Det är rekordhögt och kan vara ett tecken på att vi lyckats skapa värde för kunderna i pandemin. 

Han berättar att Atea har som vision att vara det mest ansvarstagande företaget i sin bransch.

– Vi blev 2019 först i Sverige att certifieras enligt IS 37001 som är den internationella standarden som fokuserar på antikorruption och mutor, vilket ställer höga krav på tydliga ledningssystem och processer.

Företaget arbetar också hårt på att påverka tillverkare av IT-produkter att ha sunda leverantörskedjor.

– Sedan flera år tillbaka går vi i bräschen för schyssta arbetsvillkor i gruvor och fabriker. Med de usla förhållanden som till exempel gäller i Demokratiska Republiken Kongo ska man undvika att ta mineraler därifrån. Vi har också lyckats påverka en del tillverkare av datorer att sluta köpa chips från fabriker i Kina med dåliga arbetsförhållanden, berättar Magnus. 

En annan satsning som Atea gör är att minska elektronikavfallet.

– Vi tar idag tillbaka ungefär en tredjedel av allt vi säljer, men har höjt ribban och målet är att ta tillbaka allt senast 2030, avslutar Magnus Tjernström.

Atea Sverige har 2 600 medarbetare på 28 orter från Malmö i söder till Kiruna i norr. 2019 omsatte Atea Sverige närmare 16 miljarder kronor och vinsten landade på 481 miljoner kronor. Företaget finns i sju länder i Norden och Baltikum och koncernen har cirka 7 200 medarbetare. Atea är marknadsledare i Norden och Baltikum och den näst största it-infrastrukturleverantören i Europa.

Hemarbete

En ny global undersökning, som företaget Sodexo gjort, visar att sju av tio vill fortsätta jobba hemifrån efter pandemin. Möjligheten till distansarbete blir en viktig konkurrensfördel, men då krävs det också att företagen ger samma servicenivå och förutsättningar hemma som på kontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!