Varje år har intresset växt och på senare år har det handlat om cirka 400 startande, skriver föreningen för Mörkrets och kylans glada vänner i ett pressmeddelande.
– Det är en sport som är på stark frammarsch i landet. Speciellt stort intresse är det för stafetterna Under hösten har föreningen i samarbete med tillståndsmyndigheten skissat på lösningar för att tävlingen ska leva upp till vad som gäller i dessa coronatider.
Detta blir ett tioårsjubileum för tävlingen vars idé kom från Mikael Nilsson, Jarkko Enqvist och Lars Westerlund som bildade Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.
– Vår ambition med föreningen är att vidareförädla mörker och kyla till upplevelser som lyser upp tillvaron under vintern i norra Sverige. Mörker och kyla är viktiga råvaror precis som malmen och skogen, säger Lars Westerlund.
Från början möttes föreningen av stor skepsis från många håll över den iskalla satsningen.
– Nu har tävlingen blivit en viktig del i Skellefteås motto ”Ge idéerna plats” och vi har genom åren fått ett mycket bra stöd från kommunen. Nyligen fick vi besked från kommunen om att de kommer att stötta tävlingen under de tre kommande åren, berättar Jarkko Enqvist.