Bara två fick böter för nedskräpning i Skellefteå

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Men trots det är det få som får böter för sitt tilltag – bara två i Skellefteå kommun ”åkte dit” ifjol. ”Vi skulle gärna se att fler böter för nedskräpning delas ut”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

På en kort sträcka utanför stadshuset i Skellefteå går det snabbt att se hur det skräpas ned. Trots det har bara två i kommunen bötfällts under 2023.

På en kort sträcka utanför stadshuset i Skellefteå går det snabbt att se hur det skräpas ned. Trots det har bara två i kommunen bötfällts under 2023.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-02-16 05:00

Den som skräpar ner i Sverige kan få böter. Mindre nedskräpning som då du slänger till exempel fimpar, snus, tuggummi, snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor eller andra engångsartiklar på marken kan leda till böter på 800 kronor.

Enligt polisen så fick under fjolåret 339 personer dessa böter. I Västerbotten var det fem personer och två av dessa var i Skellefteå kommun. Den ena i centrala Skellefteå och den andra på Storsands badstrand, Lövånger. Övriga i länet var en vardera i Umeå, Åsele och Lycksele.

undefined
”Vi är positiva till att all typ av nedskräpning får faktiska påföljder i böter”, tycker Johanna Ragnartz är vd i Håll Sverige Rent.

Johanna Ragnartz vill se fler böter:

– Den som kör för fort riskerar böter, det är allmänt känt. Men den som skräpar ner behöver sällan ta ansvar.

Håll Sverige Rent gör en jämförelse med antal böter som man får för fortkörning, där handlar det om drygt 127 000 personer som begår hastighetsöverträdelser.

Trots att nedskräpningsböterna är relativt få så ökar de. I Sverige från 289 stycken 2022. I norra Sverige delades 18 böter ut 2022 och 22 under fjolåret. Flest nedskräpare upptäcktes i Malmö (43), Stockholm (34) och Göteborg (20).

Skellefteå och Arvidsjaur är Håll Sverige Rent-kommuner. Där arbetar man aktivt för att minska nedskräpningen.

 Skräpet

Följande topp fem är det i ”nedskräpningsligan”.

1) Cigarettfimp.

2) Snusprilla.

3) Godis-/snacks-/glassförpackning.

4) Plast, övrigt.

5) Papper/kartong, övrigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!