Tre forskare kritiska mot tv-läkarens råd

Tre forskare kritiserar tv-läkaren Karin Granberg för rekommendationer hon gjort i Fråga Doktorn. "Fråga Doktorn tar på sig ett stort ansvar när man går ut med felaktig information. Det kan vara livshotande", skriver de.

Karin Granberg säger i avsnittet att man måste ha en god tandhälsa innan man startar behandlingen annars kan man få problem.

Karin Granberg säger i avsnittet att man måste ha en god tandhälsa innan man startar behandlingen annars kan man få problem.

Foto: Pressbild

Skellefteå2022-12-13 06:00

Kritiken gäller rekommendationer kring en medicin som läkarna anser har blivit fel. Medicinen, bisfosfonat, används mot osteoporos, benskörhet. 

Enligt skrivelsen hävdade Karin Granberg att alla måste göra ett tandläkarbesök innan man tar medicinen då det finns risk för att vävnaden kan dö i käkbenet.

undefined
Professor Kurt Boman och biomedicinska analytikern Mona Olofsson, som forskar vid Skellefteå lasarett, är två av kritikerna.

Det fick trion att reagera. De anser att man inte alls ska vänta på ett tandläkarbesök. Risken är mycket allvarligare att man drabbas av frakturer när man väntar på tandläkarbesöket.

undefined
Olle Svensson, professor vid Umeå universitet, är den tredje.

"Men det finns inte så många tandläkare i Västerbotten att patienterna kan få en snar undersökning", skriver de.

De påpekar även att det är mycket ovanligt att de låga doser av medicinen, som ges vid osteoporos, skulle orsaka att käkbensvävnad bryts ned.

Risken för frakturer hävdar de är många tusen gånger större.

"Det kan vara livshotande, ty höftfraktur har en dödlighet och sjuklighet jämförbar med metastaserande cancer. Kotfrakturer är också vanliga och invalidiserande, ofta med kroniska smärtor, kutryggighet och förkortning", skriver de.

Men de vill framför allt slå ett slag för förebyggande åtgärder, som att leva sunt och aktivera sig samt att alla äldre ska väga och mäta sig regelbundet.

"Och om mediciner behövs är det oftast onödigt med obligatoriskt tandläkarbesök – speciellt när det inte finns några", skriver de.

Karin Granberg svarar på mejl då hon befinner sig i Australien. Hon skriver att osteoporos är en underbehandlad folksjukdom som kan få stora konsekvenser för individens hälsa.

– Vården ska alltid informera om vikten av en god tandhälsa innan medicinsk terapi påbörjas. I det program som ni hänvisar till sa jag att det är viktigt att göra ett tandläkarbesök innan man påbörjar en behandling, som kan pågå i många år, om större tandingrepp planeras under behandlingstiden. Jag använde inte ordet ”måste”. 

Hon tillägger:

– Samtidigt ville jag problematisera möjligheten att besöka tandläkare. Så på frågan om läkare meddelar att tandstatus ska kontrolleras berättade jag att alla inte har råd att besöka en tandläkare. Jag underströk också att det är ovanligt, men allvarligt, med komplikationer i käkbenet. Jag vill uppmuntra vården till ett aktivt arbete kring osteoporos. Vi behöver informera om, arbeta förebyggande kring, diagnostisera och behandla osteoporos. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!