0–100 Orange
Betyg: 4.
Förlag: MIG.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 14 år.
Det är andra upplagan av 0–100. Spelet är enkelt att förstå, men så svårt det är att pricka rätt siffra. Man får en fråga och sedan ska alla deltagare svara en siffra. Vi tyckte det var roligast att spela efter protokollet med 21 frågor. Efter varje fråga skriver man in differensen mellan sitt svar och rätt svar. Den som har den lägsta siffran till slut vinner. Kan du exempelvis sätta siffran rätt på den här frågan: Om du hade en tusenlapp år 1916, hur många tusenlappar motsvarade det 2015?
Gerth Hedberg
3D Labyrinth
Betyg: 2.
Förlag: Revensburger.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: Från 7 år.
Många av oss har spelat det klassiska spelet labyrinth där man med hjälp av brickorna ska skjuta på de lösa partierna så att spelplanen förändras. Här är det samma typ av princip men nu ska du samtidigt bygga på höjden. Tanken är bra men spelplanen är för liten vilket gör det alldeles för lätt att nå sina uppdrag. Ett spel som roar för stunden men som i längden blir för enkelt och enformigt.
Arvid Marklund
AliBaba
Betyg: 4.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 4 år.
Ett mycket uppskattat spel, av såväl barn som vuxna. Deltog gjorde spelare från tre till 38 år. Reglerna kunde anpassas efter ålder. De roliga figurerna fångade direkt barnens intresse. För den yngsta spelaren var det lite svårt att hänga på föremålen och lite läskigt när AliBaba kastades av. Barnen som var fyra och fem kunde emellertid entusiastiskt delta, dock upplevde även de (och kanske vissa vuxna) en kittlande rädsla inför att vara den som gjorde att AliBaba kastades av sin dromedar. De vuxna spelarna blev så betagna av spelet att det även plockades fram efter att barnen hade somnat.
Olov Berggren
Antikrundan
Betyg: 2.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 8 år.
I spelet reser deltagarna runt i Sverige och bjuder på antikviteter. Under aktionerna gäller det att klura ut hur mycket sakerna är värda. Man ska bjuda så lite som möjligt, men ändå bjuda över de andra. Högst bud får varan. När Sverigeturnén är över har den spelare med mest tillgångar vunnit. Vi testdeltagare, två vuxna och två tonåringar, var inte speciellt roade av spelet. Efteråt kunde vi konstatera att vi inte hade skrattat en enda gång. Tonåringarnas kommentarer var: ”Det var i alla fall kul att hålla på med pengar” och ”Konstigt att det är från åtta år, det är nog mest gubbar och gummor som ska spela det här”. Vi var överens om att man bör vara intresserad av antikviteter för att gilla spelet, för spelet som sådant gav inte mycket spänning.
Lars Eriksson
Charader under 30 sekunder
Betyg: 3.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 8 år.
”Charader på 30 sekunder” är ett lätt och roligt spel som kan varieras och passar i de flesta åldrar och i många olika sammanhang. Spelet passat lika bra att ta fram på en kompisfesten som på en släktträffen, där både farfar och de yngre barnen kan delta, då det enkelt går att anpassa efter förutsättningar. Yngre barn kan exempelvis få hjälp med uppläsningen av kortet samt använda ljud och läten i sin beskrivning. Ett spel som ofta resulterar i mycket skratt och är dessutom lätt att ha med sig.
Linnea Åberg
Duellen
Betyg: 4.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 7 år.
Duellen är ett enkelt spel att förstå, man tar ett kort och väljer ut en motståndare. Den som vinner får behålla kortet och den som har flest kort i slutet vinner. Det blir många skratt under utmaningarna som är allt från tumbrottning eller att balansera bäst på en linje på golvet. En annan är lägga en gaffel på huvudet och springa runt bordet. Den som gör det snabbast utan att tappa gaffeln vinner. Spelet är litet, så det är enkelt att med sig.
Jessica Dhyr
GW:s kriminalgåtor
Betyg: 3.
Förlag: Alga.
Antal spelare: 1-4
Ålder: Från 8 år.
Det är inte första gången som krim-ikonen Leif GW Perssons namn förekommer på ett sällskapsspel. Med tanke på att karln har eget vin så finns kanske den kopplingen för att skapa en tids lättsam förströelse vid köksbordet. Denna gång handlar det om 40 kriminalgåtor i olika svårighetsgrader med en spelplan där busarna heter Gunsan Granat och Conny Cox. Det gäller att sammanställa bevisen och lösa gåtorna. Ett trivsamt litet spel med härliga schablon-namn på skurkarna.
Hans Berggren
Hela Sverige bakar
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 7 år.
Spelet hämtar inspiration från TV-programmet med samma namn. Precis som i programmet ställs man inför olika utmaningar, exempelvis att bygga ihop ett bakverk och få lagren rätt i tårtan. Lyckas du bra får du ett förkläde och det är genom att samla tillräckligt många som man slutligen vinner. Gillar du taktikspel så är detta inget för dig, och spelar man det några gånger kommer vissa moment att bli för lätta. Men det är ett trivsamt, enkelt att komma igång och tar lagom lång tid att spela. Fördelen är också att det passar och är anpassat för olika åldrar. Plus för medföljande receptbok.
Ulrika Nohlgren
Hungry Cats
Betyg: 5.
Förlag: WOW.
Antal spelare: 2-4 spelare.
Ålder: Från 8 år.
Den första kommentaren från en av spelarna, ”katterna har egna roliga karaktärer som gör att de får mer liv”. Samla mat till din hungriga katt men akta dig för krossat glas det ger minuspoäng, spelplanen består av brickor som knuffas ut, det kan bli lite stökigt bland brickorna och vem som hinner lägga ut de nya. Det kan även bli sura miner och höga röster när man blir instängd av en motspelare och tvingas ta ett krossat glas. Barnen vill gärna spela det om och om igen. Spelet är enkelt att förstå och går snabbt att lära sig även för yngre barn men de kan behöva hjälp att räkna poängen. Här tränar du på plus och minus för att räkna poängen. Du blir bättre ju mer du spelar det och lär dig tänka mer strategiskt vilket gör spelet roligt och utmanade.
Jeanette Lövgren
Jolly Polly
Betyg: 4.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 5 år.
Ett balansspel som tränar motorik där man ska sätta fast papegojor på ett svajande träd. Man delar ut alla papegojor och den som blir av med alla sina papegojor först vinner. Men trädet svajar mycket och faller papegojorna ner så får man plocka upp dem. Ett väldigt roligt spel med mycket skratt. Funkar även för yngre spelare än femåringar.
David Ekström
Konario Kids
Betyg: 5.
Förlag: Alga.
Antal spelare: 1–4.
Ålder: Från 5 år.
Tänk er ett memory där du ska para ihop smaken av rutten frukt, lukten av jasmin eller ljudet av små rasslande kulor. Då är Konario Kids spelet för din familj. Ett fantastiskt roligt, spännande och skrattframkallande men även lite läskigt spel. Tar det klassiska memoryt till en helt ny nivå där dina sinnen – lukt, smak, hörsel, syn och känsel – verkligen sätts på prov. Innehåller dessutom ett underhållande inslag då möjligheten finns att sno andras surt förvärvade par.
Arvid Marklund
Kurragömma i safariparken
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4
Ålder: Från 4 år.
Enkla spelregler som alla förstod ganska fort. Spelet har ett roligt upplägg som går ut på att man vänder upp två kort på djur och sedan ska hitta dem på spelplanen och vara först med att peka på dem. Alla barnen som spelade tyckte det var roligt och ville spela flera omgångar för att få en chans att vinna över sina syskon. Dock modifierade vi det lite för att passa den yngsta i sällskapet genom att de fick leta ett djur i taget, inte två. Det fanns också möjlighet att vända på spelplanen för att få en lite tätare djungel och därmed öka svårighetsgraden. Ett spel som trots sin enkelhet nog kan spelas om och om igen utan att bli uttjatat.
Lina Andersson
Minecraft – Builders & Biomes
Betyg: 5.
Förlag: Ravensburger.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: 10–99 år.
Ett överraskande sofistikerat spel, som vid första anblick känns ganska avancerat. Samtidigt finns hela tiden den där Minecraft-känslan närvarande. Spelet genomförs i tre omgångar och det är en kombination om att ha lite tur, men det finns även lite inslag av strategi. Det är ett spel som passar alla åldrar och det finns även en anpassning att förenkla spelet för de yngre. Spelet tar som längst en timma och det är en riktigt rolig timma.
Adam Savonen
Naturen
Betyg: 3.
Förlag: Nicotext.
Antal spelare: Från 2.
Ålder: Från 6 år.
Naturen är ett trevligt frågespel om djur, natur och klimat, som ökar allmänbildningen hos både stora och små. Det bästa med spelet är att frågekorten har två nivåer, en för mindre barn och en för äldre barn och vuxna. På så vis kan hela familjen vara med och spela. Svarar man rätt på den första frågan får man ytterligare en fråga innan turen går över till nästa spelare. Formatet är litet, vilket gör spelet enkelt att ta med sig. Det negativa är att det är svårt att hålla reda på ställningen, här kan det vara bra att ta fram ett eget anteckningsblock för att undvika bråk mot slutet av spelomgången.
Malin Christoffersson
Nice dice
Betyg: 4.
Förlag: Ninja Print.
Antal spelare: 2–8.
Ålder: Från 4 år.
Enkelhet är underskattat. Hur mycket går att göra med sex tärningar? Faktiskt ganska mycket. Nice dice är läcker liten låda i metall som kan följa med under vilka omständigheter som helst. Där finns sex tärningar tillsammans med tusch och återanvändbart papper. Därtill finns en regelbok med tio olika spel. Det är bara att hitta en plan yta och börja spela. Enkelheten och tillgängligheten ligger ju också i tiden.
Adam Savonen
Pang på
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–4.
Ålder: Från 4 år.
Ett charadspel där man ska beskriva olika ord. Man lägger ut sex olika kort på bordet och en spelare ska med hjälp av rörelser och ljud ska beskriva ett av korten. Det är sex olika färger på korten som ligger på bordet och med hjälp av en pinne med sugproppar ska de andra tävlande försöka fånga kortet som är rätt. Ett ganska lättspelat spel med ett stort plus för sugproppspinnarna som höjer spelet.
David Ekström
Penguin race
Betyg: 3.
Förlag: Wow.
Antal spelare: 2 eller lag.
Ålder: Från 5 år.
Här gäller det att ta sina pingviner över polarisen innan den smälter – detta samtidigt som man när som helst kan utsättas för en vatten- eller salt-attack! Femåringen älskar det här spelet och det får därmed ett hyfsat bra betyg. Nackdelarna består av att man måste spela snabbt då isboarna (som man fixar i frysen) smälter fort (att man ska kunna spela den angivna tiden på en halvtimme är ohyggligt optimistiskt) och det inte går spela strategiskt då man även bränner sina egna broar vid varje salt och vatten-attack.
Åsa Samuelsson
Puppy plus +
Betyg: 4.
Förlag: WOW.
Antal spelare: 1-4.
Ålder: Från 3 år.
Ett spel som går ut på att räkna, hur kul låter det egentligen? Tydligen jätteroligt om man precis lärt sig! Än roligare blir det när det är små söta valpar man ska räkna och en våg som ska få jämvikt på båda sidor. Roligt och lärorikt för mindre barn, kräver ingen förkunskap men underlättar nog om barnet tidigare visat intresse för siffror.
Stina Westerberg
Quicksand
Betyg: 4.
Förlag: WOW.
Antal spelare: 2-4.
Ålder: Från 5 år.
Riktigt roligt brädspel som kräver lite strategitänk för att undvika den läskiga kvicksanden. Vi provade spela med dottern som egentligen är under rekommenderad ålder och det gick jättebra. Blev många skrattfnatt när ”gubben” förlorade fötter och ben i kvicksanden. Går att anpassa ganska mycket utifrån ålder på spelarna. Lagom många regler att hålla koll på. Roligare än det ser ut att vara!
Stina Westerberg
Sant eller falskt
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 12 år.
Sant eller falskt bjuder på kluriga frågor i alla möjliga ämnen. Vem kan mest om fiktiva hittebarn eller ingredienser i kroppkakor? En spelare läser frågorna och övriga svarar genom att lägga marker för sant eller falskt på sin spelplan. Varje kort innehåller sex frågor och den som har flest rätta svar får en poäng. Spelidén är rolig men det som drar ner betyget är att man ser hur övriga svarar, vilket gör att vissa kan frestas att ändra sina svar. Vi hade föredragit ett annat upplägg. Det saknas även poängprotokoll. Med lite kreativitet kring spelplan och marker hade spelet kunnat få ett högre betyg.
Malin Christoffersson
Sing sing
Betyg: 3.
Förlag: Ninja Print.
Antal spelare: 2–20.
Ålder: Från 10 år.
Ett spel man lär sig på en halv minut, lätta instruktioner. Det handlar precis om vad namnet står för sång och åter sång. man delar upp sig i lag och det är trevligast om man är minst 4 personer och uppåt när man spelar. Ett roligt spel där mycket frustration och många skratt uppstår, vare sig man är bra på sjunga eller inte. Det kräver att man tar mod till sig och våga sjunga ut. I detta spel är det en merit om man är duktig på texter och musik eftersom det ena laget ska läsa/sånga en mening och andra laget ska sjunga meningen som kommer efter. Det som var roligt när man kollar igenom spelet finns en liten överraskning i slutet av korten. Speciellt om man bor i Göteborg eller har tankar på att åka dit framöver.
Nathalie Söderberg
Sjön
Betyg: 3.
Förlag: Ninja Print.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 8 år.
Här gäller det att para ihop vad som är beroende av vad i ekologin runt våra sjöar. Ju mer komplext samspel mellan djur, insekter och växer, desto fler poäng. Vattenkvalitén kan snabbt förändras och därmed förutsättningarna för spelet. Inledningsvis är det många delar att hålla reda på, men snart är vi i full gång med att strategiskt planera nästa drag. Sjön växer, och spelet blir klurigare för varje ny kombination som läggs ut. Extra plus för stilsäker formgivning!
Helena Strömbro Ershag
Spelet om 80-talet
Betyg: 2.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2—6.
Ålder: Från 15 år.
Ett frågespel om 80-talet där du testas i din kunskap om sport, politik, kultur, kändisar med mera. Kategorierna du ska svara på varierar mellan bland annat att på gissa citat, fylla i saknade bokstäver och välja bland alternativ. Testpanelen spelade ett par omgångar och det gemensamma omdömet blev ”tama frågor”. Det är ett helt okej kortfrågespel men det finns minst tusen sådana som är roligare, och troligtvis handlar ungefär 50 av dem om 80-talet.
Åsa Samuelsson
Spelet om 90-talet
Betyg: 2.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2–6.
Ålder: Från 15 år.
Pandemiska orsaker gjorde att spelpanelen bestod av två 60-talister och en 00-talist. Möjligen lite orättvist i ett spel om 90-talet. Spelet går ut på att svara på frågor och först till fem rätta svar vinner. Plättlätt för en 60-talist kanske, men icket och tyvärr var frågorna inte jätteroliga. Vid fyra lika önskade alla att nån skulle kamma hem sista poängen. ”Fett trist” och ”Segt” lät omdömena. För att ge spelet en fair chans så är det nog mer underhållande om alla deltagare upplevt 90-talet.
Ann-Therese Tjärnlund
Therapy
Betyg: 4.
Förlag: Alga.
Antal spelare: 3–6.
Ålder: Från 15 år.
"Therapy" är spelet där du - precis som det låter - går i terapi. Varje spelare får svara på allmängiltiga frågor som rör det mänskliga psyket, men det ska också gissas kring vad medspelarna svarat om sig själva. Vad är hen mest nöjd med? Utseende, intelligens eller personlighet? Trots det utelämnande namnet är det tydligt att det handlar om ett kul feelgood-spel, perfekt för den som vill skratta men också lära känna spelkamraterna lite bättre.
Maria Wallin
Världens djur
Betyg: 3.
Förlag: Tactic.
Antal spelare: 2-6 spelare.
Ålder: Från 8 år.
Ett spel som är lätt att förstå. Här gäller det att kunna namnge vilket djur som visas på bilden, kan du sedan svara på frågan om djuret får du ett extra kort. Gissar du rätt djur så ska kortet sedan placeras på din världslinje där du tror det hör hemma. Den som vinner spelet är inte automatiskt den som får flest djur utan den som lyckats pricka in flest djur rätt på världslinjen. Ett lärorikt roligt spel där man kan välja svårighetsgrad om svaret är rödräv, eller använda det latinska namnet för att göra det svårare. Vi spelade med barn från sex till tio år och alla tyckte det var ett roligt spel, där faktiskt 6 åringen vann någon gång.
Jeanette Lövgren