Trästockfestivalen med i projekt – ska motverka sexuella övergrepp

Kulturföreningen Mullberget är en av ett 50-tal festival- och konsertarrangörer som har anslutit sig till projektet Dare to Care, som handlar om att främja ömsesidighet i sexuella möten.

Foto: Pressbild

Foto: Pressbild

Foto: Norran

Skellefteå2020-01-16 11:05
undefined
Foto: Pressbild

”Vi ser det som en självklarhet att vara en del i satsningen för mer trygga festivalklimat”, skriver Trästockfestivalen på sin Facebook-sida.

Det är RFSU och Svensk Live, riksorganisationen för livemusikarrangörer, som driver projektet. Finansiär är Svenska Postkodsstiftelsen.

– Vi ser festivaler och klubbar som katalysatorer för att driva ett förändringsarbete och påverka sin omvärld. Ju fler som är en del av arbetet, desto större är chansen att vi etablerar en ömsesidighetskultur i hela samhället, säger projektledaren Hanna Rothelius, i ett pressmeddelande.

Stort intresse

Personal och publik utbildas för att öka medvetenheten kring sexuella övergrepp, och för att få fler att agera om någon riskerar att bli utsatt.

– Utbildningen ger tillfälle att tänka till ett varv på hur man blir bättre på att visa vad man vill och samtidigt läsa, förstå och respekteras andras signaler, säger Pelle Ullholm på RFSU.

Fem festivaler deltog i projektet förra året, däribland Brännbollsyran. På plats fanns ett 15-tal volontärer som utbildats av RFSU för att prata med besökarna om ömsesidighet, gränser och om att vara en aktiv åskådare. Därefter har många hört av sig med en önskan om ansluta sig.

– Dare to Care och arbetet under 2019 lyckades sätta frågan om ömsesidighet i alla sexuella möten högt upp på agendan och det, utan att fokus hamnade på festivaler som en "farlig" miljö där sexuella ofredanden och våldtäkter sker utan istället som en mötesplats där positiva sexuella relationer och möten mellan människor står i fokus, berättar Gustav Petersson, Chief of Staff & CFO för Brännbollsyran, i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!