Det var 11-tiden den 29 december som SOS Alarm fick in ett larm om en brand i en flerfamiljsfastighet på Sjungande dalen i Skellefteå.
Räddningstjänsten i Skellefteå var snabbt på plats, räddningsledaren Ola Lindström noterade vid ankomsten ingen brand eller rökutveckling men däremot några personer som stod ute intill fastigheten.
Han mötte en kvinna som han började prata med, han frågade om det var hos henne som det brann.
– Hon svarade att det var fel på huset, och hon upprepade det svaret på mina frågor. Jag fick uppfattningen om att allt inte stod rätt till med kvinnan.
Därefter ändrade han fokus och satsade på att få in sin personal i fastigheten och börja leta efter branden.
Därefter kunde räddningstjänstens personal lokalisera branden till en av lägenheterna, trapphuset var delvis rökfyllt och det hade inledningsvis brunnit med öppen låga i lägenhetens kök.
– Det syntes tydligt var branden hade startat, det var i ett skåp i köket. Det var uppenbart att det inte fanns någon naturlig orsak till branden. Snabbt dokumenterades detta med fotografier med polisens kamera, berättar Ola Lindström.
Förundersökningen ger en bild av den tragiska bakgrunden till mordbranden.
En boende i huset har för polisen berättat att kvinnan kring jul satt upp en lapp på dörren där det stod ”Sanktionering pågår, det är svart där nere på dörren” samt att det en dag senare stod ”Brinna lite” på samma lapp, vilket skapade oro hos den boende.
Kvinnan som greps efter branden fördes inte till polishuset utan till Skellefteå lasarett, det första förhöret hölls bara två timmar efter larmet om branddramat.
Där delgavs hon misstanke om att hon ”uppsåtligen startat denna brand så att andras liv, hälsa och/eller egendom varit hotade”.
Då förnekade hon brott men medgav att det var hon startade branden.
– Men det var för att jag skulle sanera, förklarade kvinnan.
I det efterföljande förhöret, som hölls den 30 december, fortsatte hon att medge att det var hon som startade branden.
Polisförhöret ger en splittrad bild om motivet till den anlagda branden där kvinnan pratade om att hon, i samband med att hon sett Julkalendern, fått uppfattningen om att det var fel på taket inne i lägenheten.
– Jag skulle förstöra det svarta hålet, jag skulle elda så att det inte skulle dyka upp något svart hål mer. Jag vet inte om detta hål är farligt, men det kan inte vara nyttigt, förklarade kvinnan.
Inför rättegången i Skellefteå, som inleds nästa vecka, har kvinnan genomgått en mindre sinnesundersökning för att utreda om det finns misstankar om en allvarlig psykisk ohälsa.
Läkarintyget kallas för en paragraf sju-undersökning enligt lagen om särskild personutredning i brottmål.
I detta utlåtande, som inkom till Skellefteå tingsrätt den 26 januari, skriver rättsmedicinalverket att det förelåg en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid undersökningen.
Ofta ger dessa paragraf sju-undersökningar besked om att det ”kan misstänkas” allvarlig psykisk ohälsa, men här går alltså rättsmedicinalverket ett steg längre.
– Förutom att jag kan bekräfta de medgivanden som min klient gjort i polisförhör så vill jag i dagsläget inte lämna några kommentarer, säger advokat Urban Rönnblom.