Elpriserna i landet har rusat uppåt under den senaste tiden.
Under måndagen låg Skellefteå Krafts rörliga pris för boende i norra Norrland på 64,57 öre inklusive moms per kilowattimme, och då hade man fått sex öres rabatt per kilowattimme under det första halvåret. Det fasta priset för en boende i samma område om man låste det ett år låg på 74,8 öre.
– Elpriset är väldigt högt nu, det är det, konstaterar Patrik Grantås, affärsområdeschef marknad på Skellefteå Kraft.
Och det var ett bra tag sedan priset var så här högt.
– Kan inte säga exakt hur långt tillbaka i tiden vi måste gå tillbaka, men det är ganska många år. Under vintern har priserna kortsiktigt gått upp och varit höga, men att priserna är så pass höga så här länge, det var länge sedan.
Den varma och torra sommaren är en stor bidragande orsak till det höga priset. Vatten har helt enkelt blivit en bristvara för elbolagen.
– Just nu har vi ett underskott i hydrologiska balansen och det är en stor bidragande orsak. Vi får hoppas att det regnar på till hösten, för så här stort underskott har en stor påverkan på elpriset. Det är också en ökad efterfrågan på världsmarknaden på kol och även gas, och det påverkar prissättningen för oss i Sverige. Sedan påverkar också utsläppsrätten. Beslut har tagits om begränsat antal utsläppsrätter, vilket har gjort att priserna har gått upp.
Även om det har kommit lite regn under den senaste tiden, så räcker det inte.
– Jag ser lite högre priser här framöver. Det kan hålla i sig till senhösten, fram till vinter. Det är svårt att sia hur det blir framöver. Men jag ser inte att priset kommer att sjunka dramatiskt. Då måste till att det regnar riktigt ordentligt eller bli skiftningar när det gäller kol och gas.
Finns det risk att det uppstår elbrist?
– Det tror jag nog inte i någon större utsträckning. Vi har en avdelning som jobbar med balansbiten. Vi säkerställer att det finns en reserv.