Bryggargatans restaurang öppnar strax och förberedelserna är i full gång. I takt med att det kokas, vispas och flamberas börjar dofterna fylla köket. Max Salomonsson har jobbat med sitt team sedan han tog studenten i juni, och det märks att de trivs med varandra.
– Det är dem jag spenderar mest tid med och man blir nära på ett speciellt sätt när man jobbar sådana tider som vi gör och under press. Det är ett fantastiskt team och vi utvecklas tillsammans, säger Max.
Kollegorna uttrycker både glädje och stolthet över att Max är nominerad till Årets unga kock.
– Vi är väldigt stolta. Max har jobbat hårt och jag har alltid tyckt att för att vara så ung är han väldigt motiverad och passionerad och det är jätteskönt att jobba med honom, säger Fanny Zanotti.
Max ler generat. Han säger att nomineringen var oväntad just på grund av hans unga ålder och för att det är första året han söker. Han är ödmjuk inför motståndet men säger sig också vara mycket tävlingsinriktad.
– Jag ska göra allt jag kan och förväntar mig inget mindre av de andra finalisterna, säger han.
Max växte upp i byn Långnäs utanför Piteå, och intresset för mat kom med modersmjölken. Hans mormor jobbade som kock i perioder och hans mamma bakade mycket, och som barn ville Max alltid vara med i köket. När det blev dags att söka till gymnasiet var restaurangprogrammet i Piteå ett självklart val. Han gjorde sin första praktik på Bryggargatan och dagen efter studenten tog han sitt pick och pack och flyttade till Skellefteå.
– Jag tyckte det var så kul här och det kändes skönt att komma ifrån Piteå och se något annat. Restauranglivet utvecklas mycket både i Piteå och Skellefteå men jag tycker det är ett snäpp bättre här och jag trivs väldigt bra just nu.
Max vill verkligen slå ett slag för kockyrket – själv kan han inte tänka sig något annat jobb. Men landets restauranger har svårt att rekrytera kockar och Bryggargatan är inget undantag.
– Många skräms av arbetstiderna men jag tycker helger och kvällar är absolut roligast, det är mer tempo och en härlig vibe. Jag vill gärna säga till yngre att om matlagning är något de gillar så är det bara att köra. Så länge du visar att du har ett intresse kommer du att ha jobb och det öppnar många möjligheter, säger Max.