Max kan bli årets unga kock – "Vill visa framfötterna"

Max Salomonsson är 19 år och nybliven kock på Bryggargatan i Skellefteå. Snart åker han till Stockholm för att tävla i Årets unga kock – som den yngste finalisten. "Jag är ambitiös och har tagit ut svängarna", säger Max.

"Att få jobba med sin hobby är klockrent, jag får göra det jag älskar och hade inte velat ha det på något annat sätt", säger Max Salomonsson.

"Att få jobba med sin hobby är klockrent, jag får göra det jag älskar och hade inte velat ha det på något annat sätt", säger Max Salomonsson.

Foto: Åsa Juthberg

Skellefteå2024-03-10 10:00

Bryggargatans restaurang öppnar strax och förberedelserna är i full gång. I takt med att det kokas, vispas och flamberas börjar dofterna fylla köket. Max Salomonsson har jobbat med sitt team sedan han tog studenten i juni, och det märks att de trivs med varandra.

undefined
Max Salomonsson med sina kollegor Timon Lundström och Gustav Hedlund. "Dom tror mer på mig än vad jag gör själv", säger Max.

 – Det är dem jag spenderar mest tid med och man blir nära på ett speciellt sätt när man jobbar sådana tider som vi gör och under press. Det är ett fantastiskt team och vi utvecklas tillsammans, säger Max.

Kollegorna uttrycker både glädje och stolthet över att Max är nominerad till Årets unga kock.

undefined
Max Salomonsson med kollegan Rishan Weldemicel Berhe. "Det är ett fantastiskt team", säger Max om sina kollegor.

– Vi är väldigt stolta. Max har jobbat hårt och jag har alltid tyckt att för att vara så ung är han väldigt motiverad och passionerad och det är jätteskönt att jobba med honom, säger Fanny Zanotti.

Max ler generat. Han säger att nomineringen var oväntad just på grund av hans unga ålder och för att det är första året han söker. Han är ödmjuk inför motståndet men säger sig också vara mycket tävlingsinriktad.

– Jag ska göra allt jag kan och förväntar mig inget mindre av de andra finalisterna, säger han.

undefined
"En stor del av min fritid spenderar jag i restaurangen, testar nya grejer och finslipar tekniker", säger Max Salomonsson.

Max växte upp i byn Långnäs utanför Piteå, och intresset för mat kom med modersmjölken. Hans mormor jobbade som kock i perioder och hans mamma bakade mycket, och som barn ville Max alltid vara med i köket. När det blev dags att söka till gymnasiet var restaurangprogrammet i Piteå ett självklart val. Han gjorde sin första praktik på Bryggargatan och dagen efter studenten tog han sitt pick och pack och flyttade till Skellefteå. 

undefined
I framtiden vill Max Salomonsson gärna prova sina vingar i huvudstaden och kanske övriga Norden, men just nu trivs han "väldigt bra" i Skellefteå.

– Jag tyckte det var så kul här och det kändes skönt att komma ifrån Piteå och se något annat. Restauranglivet utvecklas mycket både i Piteå och Skellefteå men jag tycker det är ett snäpp bättre här och jag trivs väldigt bra just nu.

Max vill verkligen slå ett slag för kockyrket – själv kan han inte tänka sig något annat jobb. Men landets restauranger har svårt att rekrytera kockar och Bryggargatan är inget undantag.

undefined
"Jag har svårt att sitta stilla och vill att det ska hända något hela tiden. I det här jobbet finns det alltid något nytt att utforska", säger Max Salomonsson.

– Många skräms av arbetstiderna men jag tycker helger och kvällar är absolut roligast, det är mer tempo och en härlig vibe. Jag vill gärna säga till yngre att om matlagning är något de gillar så är det bara att köra. Så länge du visar att du har ett intresse kommer du att ha jobb och det öppnar många möjligheter, säger Max.

Max Salomonsson

Ålder: 19.

Intressen: Matlagning, bakning, träning.

Specialitet: Vill alltid prova något nytt och oväntat, tycker om hållbar nordisk matlagning.

Aktuell: Finalist i Årets unga kock som hålls på GastroNord i Stockholm 11 april.

Läs mer: @aretsungakock på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!