Flera hyllor för livsmedel innehållande nötfärs ekar tomma i centrala Skellefteå när Norran besöker några matbutiker på onsdagen. Personalen säger att de har märkt av bristen på ett eller annat sätt – vissa mer, vissa mindre.
Och visst är det tunna utbudet ett faktum, men däremot inte något nytt fenomen. Det menar Magnus Nilsson, vd för kött- och charkproducenten Nyhléns Hugosons, vars hyllor tömts i flera affärer.
– Det händer mer eller mindre varje år i januari, men det ser olika ut från år till år beroende på tillgångar.
En anledning till att omständigheten är återkommande, förklarar Magnus Nilsson är storhelgerna och de röda dagar som infaller runt årsskiftet.
– Det har inte varit fulla arbetsveckor, vilket gör att produktionsverksamheten inte har varit igång alla dagar. Nu i början på året har vi alltså en betydligt högre efterfrågan än vad produktionen kunnat tillgodose.
Det finns ytterligare en anledning till att det blir en obalans på marknaden såhär års.
– Fram mot sommaren har man alltid en mycket lägre tillgång till nötkreatur utifrån det säsongsmässiga, vilket gör att det blir en differens.
Men Magnus Nilsson är inte orolig, utan ser snarare konstruktivt på saken.
– Just nu är det en brist, men det kommer att stärka sig. Det är positivt att det finns hög efterfrågan på norrländska och svenska köttprodukter, säger han och fortsätter:
– Att det blir tomma hyllor visar på sårbarheten när produktionsflödena inte funkar som de ska. Det visar också på vikten att över tid få ökad produktion i Norrland.